Култура, Новини, Шарен свят

Самоковци направиха по-свеж Благовец в София

Самоковски десант на празника на столичната община „Витоша”, посветен на Благовец, бе впечатляващ. Специални награди получиха Пижо и Пенда от Бабиното хоро на Венета Чучукова и питата на Зорка Дочева от Клисура, питата на Катя Дамянова и пита „Слънце” на Латинка Трохарова, белоискровският зелник на Елена Михайлова и радуилският боб в гърне на Димитрина Божилова от Самоков.
Ястията, подготвени от нашите майстори, изненадаха приятно посетителите и бяха изконсумирани, както се казва, за нула време.
В празника, организиран от АРИЗ /Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите/ и „Пъстра трапеза”, участваха жените от фолклорната група в Клисура, певецът Васил Димитров и музикантът Петко Димитров от нашия град.
В богатата програма взеха участие и кукери.
На фона на народните песни и кулинарната изложба бяха показани и интересни традиционни занаятчийски произведения – дантели /и то изплетени от мъж!/, плъстени килими и пана, бижута и др. Изявиха се и малки художници.
Внучката на Костадин войвода Яна Йочева пък изпя прочутата песен за своя дядо, а след това показа на пишещата тези редове архивни снимки от хайдушкия живот на „капетано”.
Главен организатор бе Пеньо Иванов от „Пъстра трапеза”, а сред гостите бе и кметът на район „Витоша” Стойко Дуков.
Самоковската група посети на връщане и Княжевския манастир „Покров Богородичен”. Всички получихме благословия, топъл чай и се насладихме на красивите сгради, на църквата „Св. Лука”, на водопада, традинките и стройните брезички и секвои в манастирския двор.

Димитрина Божилова

Leave a Reply