Живот, Култура, Новини

Самоковци на “Зетрополе”

Карнавално шествие зарадва многобройната публика

Димитрина Божилова приветства от името на самоковската група домакини и гости на празника

Етрополе е разположен сред красиви букови гори, през които тичат бурни бистри потоци, а от скалите се спускат водопади. Запазени са доста къщи във възрожденски стил и символът на града – часовниковата кула. Те и още десетки исторически места и паметници, както и Етрополският манастир привличат много туристи от страната и чужбина.
Най-много посетители тук обаче се събират на един празник, който има вече 41-годишна история – “Зетрополе”. Създаден от един ентусиаст – Николай Коев /Кофето/, празникът привлича всяка пролет стотици посетители – самодейци, зетьове, снахи, тъщи от всички краища на родината.
За поредния празник в неделния ден на 3 юни пристигнахме и ние – групата от Самоков. Радвахме се на тучните поляни и цветните градини под вр. Баба. Нещо символично има в това название, защото тук се събират и бабите на заврените зетьове – тъща мечта, обичана, умна, работна, но и друга – глупава, мързелива, “командирка” и т. н. Да не говорим за снахите…
Горките зетьове са имали късмет, ако са попаднали на по-добра баба. Призиви към тях се отправяха чрез карикатурни образи, сцени от живота и смели плакати, например: “Зетьове от вси страни, съобразявайте се!”, “Нямаме ли зет, нямаме си и магаренце”, “Безгрешни зетьове няма!”… Шпалирът от двете страни на главната улица на града избухваше в искрен смях.
Шествието започна от прочутата Зольова чешма. Първи бяха мажоретките на Етрополе под звуците на местната духова музика. Кукерите от Войнягово, били първите “ластовички” на празника на заврените зетьове преди десетилетия, и сега са редовни участници в своеобразния карнавал. В групата им този път танцуваше и тригодишното кукерче Стилян. Многобройни бяха и певците от известното село – от деца до 77-годишни.
Много добре се представиха и групите от Ръжево Конаре, Тъжа, Самоводене, Алфатар, Велино, Оряхово… Имаше и сватба, и пиян поп /който водеше хорото/, бели лебеди и черни гарвани /зетьове и снахи/, каручка с най-тачения зет, тъща като мумия и пр.
Нашата самоковска група пък предизвика интерес с разиграния в Годината на Дракона 7-метров дракон /символ на злата тъща/.
Клетва за вярност, подчинение, послушание и почит изказаха десетина млади зетьове и кандидат-зетьове /сред тях и самоковец със зайче и морков на врата/.
Ръководителите на групите и младите зетьове получиха подаръци от Община Етрополе. Кметът Богомил Бояджиев поздрави гостите и домакините. Тук бе и кметът на Бела паланка от Сърбия заедно с местен танцов състав /двата града са спечелили проект за културно сътрудничество/.
Сред гостите бяха още двама самоковци – народният представител Цветан Сичанов и директорката на Областното пътно управление инж. Благовеста Дедьова.
Самоковската група посети Историческия музей, а след това гостува в клуба на пенсионера. Така бе върната визитата на етрополските пенсионери, които посетиха през миналата година клуба в нашия квартал “Самоково”. Попяхме, посмяхме се, почерпихме се и се разделихме като приятели.
Разгледахме и Правешкия манастир “Св. Теодор Тирон”. Храмът там е издигнат през 12 в. Унищожен е от турците през 1636 г. Възстановен е в 1866 г. от местни родолюбци. Изцяло е реставриран и изписан през 2007 г. А още през 1976 г. е обявен за паметник на културата от национално значение.
Тук “закачихме” и от вкусния курбан, който бе подготвен в 7-8 казана за празника Св. Троица. Запалихме по свещичка за здраве и пийнахме студена планинска вода от чешмата, съградена през 2005 г.
Въпреки жегата в този ден – температурата скочи до 33 градуса, се върнахме свежи, с песни и смях, изпълнени с приятни емоции от видяното, чутото и преживяното.

Димитрина Божилова

Leave a Reply