Култура, Новини

Самоковци на кюстендилска сцена

“Рилски звуци” – Марица

Пауталия, както се знае, е старото име на Кюстендил. Над града се издига пък красивият хълм Хисарлъка. Преди броени дни този град посрещна хиляди гости на своя традиционен Празник на черешата. В събота и неделя тук се стекоха десетки цветни „поточета” от Софийско, Пазарджишко, Тетевенско, Дупнишко и други места, за да вземат участие в Седмия международен фолклорен конкурс „Пауталия”.
„Ще ни върви по вода”, благославяха се групите, ансамблите, съставите, изминали дълги разстояния от родните читалища, за да пеят, да играят и да свирят в кюстендилското читалище „Братство”, създадено през далечната 1869 г.
Рамо и подкрепа на начинанието бяха дали Министерството на културата и Община Кюстендил.
Празникът започна с дефиле на пристигналите състави. За съжаление после трябваше да се надпяват, надиграват и надсвирват в залата на читалището. Дъждът продължи и през двата дни. Това само забави, но не спря участниците.
Журито се състоеше от утвърдени имена в областта на фолклорното изкуство. Председател бе Георги Петков, преподавател в НМУ „Любомир Пипков” в София, диригент и композитор. Член на журито бе и Светла Цветкова, която близо 8 години събира песни – текстове и музика, за да издаде книгата „Стойно ле, малай моме” /по песента на народната певица Олга Борисова/. Там са включени и самоковски песни и носии.
…На сцената се редуваха малки и големи изпълнители, носиите приличаха на цветя, а гласовете на певците се надпяваха с птиците, населили дървесата в парка до читалището.
От Самоковска община на този форум се изявиха женската фолклорна група от Марица, трио за автентичен фолклор „Славей”, младежка танцова група. Женската фолклорна група „Рилски звуци” с ръководител Васил Сотиров се представи с три песни – обработен фолклор. Танцьорите от Марица показаха много добри качества при изпълнението на танци с различна ритмика.
Докато чакахме изпълненията на белоискровци, се радвахме на малките соло изпълнители от Бобов дол, Медковец, от НМУ – София. Запознах се и с гласовития Георги Тодоров. 9-годишният ученик от 22-о училище в София се обучава при Нелка Петкова. Преди да дойде в столицата е пял в старозагорския състав „Загорче”. Сега е танцьор и певец в „Росна китка”. Неговата родопска песен придизвика бурни аплодисменти…
И ето ги нашите орлици от женската фолклорна група със своите автентични двугласни песни с викане и извивки. След тях много силно се изявиха танцьорките от Бели Искър – състав „Магдена”.
Мъжкият състав от селото – „Орлови скали”, накара публиката да ръкопляска сърдечно и продължително.
Представянето на самоковските състави беше на ниво благодарение не само на ентусиазма на самите участници, но и на желанието и способностите на техните ръководители.
Предстоят нови участия на нашите състави. Нека им пожелаем успех!

Д. Божилова

Трио “Славей” – Марица

Танцьорите от Марица

“Орлови скали” – Бели Искър

“Орлица” – Бели Искър

“Магдена” – Бели Искър

Leave a Reply