История, Новини, Шарен свят

Самоковци отдадоха почит на руските освободители на паметника на Щъркелово гнездо

След шествието от централния площад „Захарий Зограф” до паметника „Кръста” и последвалото тържеството представители на Историческия музей, общинският съветник инж. Николай Николов и членове на Руския клуб „Никола Даскалов” посетиха паметника на загиналите руски воини на Щъркелово гнездо. Директорът на музея Веселин Хаджиангелов говори за значението на Руско-турската война и за подвига на руските воини при освобождението на Самоков и България. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на героите. На монумента бяха положени цветя.
Всички изразиха мнение, че хубавият паметник трябва да бъде освежен и мястото около него да се облагороди. Сигурно за това няма да са необходими много средства и Общината би могла да направи този жест в чест на 140-годишнината от освобождението на Самоков.
Известно е, че десетки руски воини загиват в жестокия бой край Ново село в края на декември /по стар стил/ през 1877 г. Сред тях има и офицер – капитан Василий Краснокутски. Неговото име е изписано на оригиналния изящен паметник на Щъркелово гнездо.

Leave a Reply