Новини, Шарен свят

Самоковци поискаха чрез протест приют за кучета и милост за животните

Десетки самоковци се събраха на 23 октомври на централния площад „Захарий Зограф”, за да поставят исканията си за по-хуманно отношение към животните, изграждането на специален приют за кучета и намаляване на тяхната популация чрез кастриране.
„В този приют ще бъдат прибирани безстопанствените кучета, каквито има в изобилие по улиците. Там те могат да получат адекватни грижи и да бъдат лекувани при нужда. Ние, група доброволци, от своя страна, можем да съдействаме с намирането на нови домове на тези животни и като ги извеждаме на разходка”, заяви от името на протестиращите една от главните инициаторки на акцията Румяна Сичанова.
Младата ни съгражданка добави, че доброволците са запознали с проблема и кмета Владимир Георгиев на среща през пролетта, а още отпреди това е инициирана и подписка, парафирана от около 2000 души.
„Смятам, че това е доста сериозен и наболял проблем, а Общината може да го реши незабавно – все пак далеч не сме от най-бедните общини в България”, коментира Р. Сичанова. Тя отправи и апел към недобросъвестните граждани, които изхвърлят свои животни буквално на улицата, да отделят някой лев отгоре и да ги кастрират. Самата Сичанова е стопанин на куче, порода немска овчарка, което се е превърнало в част от семейството й. Родителите й, които живеят в Белгия, пък се грижат с много любов за пекинез.
Събралите се в студения понеделник граждани изразиха съмненията и опасенията си, че към момента безстопанствените кучета биват избивани, а не каквито са уверенията – че се упойват, кастрират ги в Ихтиман и се връщат в Самоков.
Протестиращите бяха категорични, че няма да се откажат от исканията си за съвременно хуманно отношение към безпризорните животни. Предвижда се дори нов протест, който да се състои в по-подходящо време.

Делян Василев

Leave a Reply