Култура, Новини, Туризъм

Самоковци по Пътя на виното в Сърбия

С какво се вдига тост по време на сватби, кръщенки, рождени и имени дни и други празници и тържества? Разбира се, с искрящо в чашите вино. А откъде идва то? От лозята с надвисналите тежки гроздаци, през винарните, за да е на нашата маса. Ето, това е Пътят на виното – „Вински пут” в Сърбия, по който минаваме през почивните дни и ние – групата от Самоков.
…Пристигаме в гр. Александровац, където за 7-и път се провежда Международният фолклорен фестивал на виното „Жупска берба”. Градът прилича на огромен мравуняк – толкова много хора, сергии, цвърчащи плескавици, певци и танцьори в красиви носии, примамлив аромат се носи от печени прасенца и агнета. И какви ли други неща не привличат погледа ни!
Но голямата атракция е в центъра на града. Шадраванът тук всяка година се пълни с червено вино. В средата се издигат чепки грозде и фонтанче, от което блика, естествено, вино. Целият фонтан е заобиколен от лозови пръчки и гроздове, а между тях е прекаран маркуч, по който тече пак вино. Млади красиви сръбкини с канички наливат вино и черпят всички, които се трупат любопитно наоколо.
Опитваме винцето. Облизвайки се, надушваме друг приятен аромат – цял вол се върти наблизо на чеверме…
Домакините демонстрират на сцената как се извлича виненият сок от големи каци с грозде. Млади момичета с вдигнати поли и боси крака тъпчат сочните зърна и… виното е на път.
После започват песните и танците и ни става още по-приятно. Самоковските участници сме заедно с други български състави – „Седенчица” от Пловдив, „Бакаджик” от Карнобат, „Феникс” от Червен бряг, „Калушари” от Враца, „Ритъм” от Костинброд, „Мераклии” от София.
…Сцената е на площада, пред дома на културата, в близкия курортен град Вранечка баня. Домакини и гости посрещат и изпращат певците и танцьорите с бурни аплодисменти.
Жените от група „Околийка” с ръководител Таня Божкова от Горни Окол изпълняват няколко песни изворен фолклор – много силно, чисто, успешно.
В програмата е включен и самоковският дует „Васила” – Васил Димитров и Латинка Трохарова поздравяват присъстващите с песен за виното и за самоковските картофи. Малката Маргаритка Бочева пък развява родния трибагреник и се изявява чудесно с народни песни. Изпратена е изключително топло от многобройната публика.
Името на Вранечка баня идва от птичето врабче, което е символ на града и заема почетно място в центъра. Улицата е много широка, с пейки и разноцветни алеи, с шадраванчета, и представлява пешеходна зона, която преминава почти през целия град. Много ни харесва и огромният парк, пресечен от река, със свежи тревни площи, много цветя и големи дървета. Наоколо е просторно и много приятно. Наливаме си от минералната вода, която прославя града. Температурата й е само 43 градуса – доста по-ниска от сапаревската…
От името на домакините на фестивала, който се подкрепя от БАФ /Балканската федерация за фолклор/ Миро Джуревич благодари на групите за участието, за спазването на добрите традиции.
Много добре се представят и танцьорите от Червен бряг, подкрепяни от певците Ваня Костова, Иван Цветков и Дарина Гергова. Певецът Георги Костов от музикалното училище в Сливен и фолклористката от Ямбол Ганка Боева пък доказват, че и двама души само са достатъчни, за да се открои красотата на родното танцово изкуство.
Прибираме се в хотел „Фонтан”, минавайки по Моста на влюбените. Имам чувството, че мостът всеки момент ще поддаде, защото на него са закачени… хиляди катинари. Тук влюбените оставят своето послание за вечна любов и щастие, като надписват и закачат катинари по перилата на самия мост.
Вечерта в голямата зала на хотела се събираме на другарска вечеря. Награждават се участниците във фестивала. Директорът на „Жупска берба” Мича Цветкович и сътрудничката от България Нели Таскова връчват грамоти, плакети и подаръци на „Околийка” и на Маргаритка Бочева. От името пък на самоковското село Радуил и от мое име подарявам на домакините-организатори радуилски боб, плакат, в. „Радоил”, книга за основателя на Бобфеста в селото Георги Божилов-Гебо, календар и др. с пожелание за нови срещи. Мича и негови състави са идвали на Бобфеста в Радуил и сега той обещава за 15-ия юбилеен празник догодина отново да дойдат.
Песни /с певица и жива музика/ и буйни танци разпалват душите и телата и хорото се вие и след полунощ. Проявява се като певица Елеонора Доспевска, която изпълнява популярни мелодии заедно със сръбската си колежка и оркестъра.
Връщайки се в родината, правим равносметка – достойно сме представили Самоковска община на авторитетния балкански културен форум.

Димитрина Божилова

Leave a Reply