Новини, Туризъм, Шарен свят

Самоковци протестират в Боровец за нормални възнаграждения и трудови права

Голям протест срещу своеволия на работодатели в курорта стяга група самоковци. Те вече са получили разрешение за провеждане на протестната акция в събота, 16 декември, от 12 ч. пред хотел „Рила”. Инициатори са Екатерина Василева, Ивелина Ковачева и Иван Дойчинов. Основните им искания са за нормални трудови възнаграждения на работниците, както и те да се осигуряват на реалните заплати; извънредният труд да се заплаща; да има контрол от страна на Общината и държавата.
Организаторите се надяват на реакция от страна на работодателите или най-малкото на предложение за диалог, каквото до четвъртък, 14 декември, не са получили. Ив. Ковачева дори била уволнена, защото потвърдила, че ще присъства на протеста. Другите инициатори също имат немалък опит в сферата на туризма в Боровец, Дойчинов е администратор в голям хотел в старата част на курорта.
„Ненормално е целият персонал – камериери, сервитьори, бармани, администратори и пр., да получава средно по 500 лв. и да работи дори и извън уреченото в договора време. Научихме, че същите служители в Банско получават между 600 и 1000 лв.”, възмутени са организаторите. Те настояват и за ефективни, а не фиктивни, проверки на контролните органи.
Публична тайна е, по думите им, че към момента тези проверки се осъществяват след предварително обаждане в съответния обект. „Защо не се правят проверки в малките часове на нощта и не се налагат глоби на нарушителите”, питат тримата организатори. Те изразяват и огорчение, че служителите в Боровец не усещат подкрепа нито от Общината, нито от държавата.
Очакванията им за масов протест са умерени. „Ако сме нормална държава, би трябвало много хора, включително и работниците в курорта, да ни подкрепят, да дойдат и да изразят мнението си. Много от тях обаче са наплашени”, смятат Василева, Ковачева и Дойчинов.
„Съгласни сме, че има и неподготвени кадри, но няма как човек, който знае три чужди езика, да работи за 500 лева”, категорични са протестиращите.
Подкрепа им оказва сдружение „Боровец 1992”, създадено да се бори за правата на стопаните на т. нар. къщички в Златния триъгълник в центъра на курорта. В Боровец утре ще пристигнат и членове на Автономния работнически синдикат. Поканени са и представители на централни медии.

Делян Василев

9 Comments

 1. РАБОТОДАТЕЛИ

  УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
  ПИША ОТ ИМЕТО НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В РАЙОНА!
  В БОРОВЕЦ ИМА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА СЕЗОН, А НИЕ ЗАПЛАТИТЕ ГИ ПЛАЩАМЕ 12 МЕСЕЦА! ВИЕ РАБОТИТЕ МАКСИМУМ ДВА МЕСЕЦА, А ПРЕЗ ОСТАНАЛИТЕ 10 МЕСЕЦА СИ КЛАТИТЕ КРАКАТА И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ИСКАТЕ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ?! ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА ВИ УВОЛНИМ ВСИЧКИТЕ И ДА СИ ВЗЕМЕМ СЛУЖИТЕЛИ ОТ УКРАЙНА И ФИЛИПИНИТЕ! ТЕ ПОНЕ РАБОТЯТ И НЕ МРЪНКАТ ПОСТОЯННО ЗА ПАРИ!
  НАПРАВЕТЕ ЕДНА ЕЛЕМЕНТАРНА СМЕТКА, ЗА МЕСЕЦ И ПОЛОВИНА НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОКРИЕМ РАЗХОДИТЕ ЗА ТОК, ВОДА, ДАНЪЦИ И ПОДРЪЖКА НА СГРАДЕН ФОНД САМО! ТОЕСТ ВАШИТЕ ЗАПЛАТИ ГИ ВАДИМ ОТ ДЖОБОВОТЕ СИ! РАЗБИРАМ ДА РАБОТЕХТЕ ЦЕЛЕГОДИШНО ДА ИМАТЕ ПРЕТЕНЦИИ, АМА ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ДА ИСКАТЕ 1000ЛВ , ТОВА Е НАГЛОСТ! ХОРАТА В ЧЕХИЯ, УНГАРИЯ И РУМЪНИЯ РАБОТЯТ ЗА ТЕЗИ ПАРИ АМА ТЕХНИЯТ СТАНДАРТ Е ДВОЕН И ТРОЕН СПРЯМО НАШИЯТ! МОЛЯ ХОРА НЕ СЕ ВОДЕТЕ ПО АКЪЛА ТАЗИ ЕКАТЕРИНА, ТЯ ГО ПРАВИ ЗАЩОТО ИСКА ДА СЕ ЧУСТВА ЗНАЧИМА И ИЗВЕСТНА, А МОЖЕ И ДА ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ. В КРАЙНА СМЕТКА НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕТЕ, ОСВЕН ДА СИ ЗАГУБИТЕ РАБОТАТА, ЗАЩОТО НИЕ ПАРИТЕ НЕ ГИ КОПАМЕ В ДВОРА!

 2. Екатерина

  Ама кажи кой точно работодател си де?Или си мишка.Аз не желая да бъда известна.Подкрепя приятели и познати.И много добре ви е ясно,че има и хотели,които работят целогодишно.Ми и работниците имат сметки,имат семейства.
  Виждам,че не ви харесват тези ни действия,но е време цяла България да разбере що за “работодатели”има на Боровец.Уволнете ни всички и си работете сами….Вашата алчност е безкрайна.

 3. Иван Дойчинов

  Този е някакъв неграмотен муньо,какви пари плащаш от джоба си като работите на загуба защо продължавате от добра воля и благодтворителност ли. Другото което е личи си, че грам не сте запознат лятото работата на боровец не само, че не е по малко а и е до късните часове на ноща.

 4. ”Работодателю” ти ако работиш 2 месеца и си клатиш краката,ние пък РАБОТИМ 12 месеца.И си изкарваме заплатите,а не чакаме някой да си извади парите от джоба.Ми като си толкова велик уволни всички и си работи сам!
  И на кои работодатели си представител?И защо се криеш зад ”работодателите в района”,а не излезеш с името си?!

 5. ГОЛЯМАТА ИЗМАМА! ВИДНО ОТ НЕЙНИЯТ ПРОФИЛ НА ЕКАТЕРИНА, ИМАМЕ ОСЕМ ПРОТЕСТИРАЩИ, ОТ КОИТО ДВАМА МОЖЕ БИ ПЛАТЕНИ СТАТИСТА ОТ ЦИГАНСКИ ПРОИЗХОД, ТОЕСТ ИМАМЕ ШЕСТИМА ПРОТЕСТИРАЩИ. МОЯТ СЪВЕТ КЪМ ТЯХ Е ДА СИ НАМЕРЯТ РАБОТА, ВМЕСТО ДА СТАВАТ ЗА ПОСМЕШИЩЕ. ОТ БЛИЗО 3000 ЗАЕТИ ЧОВЕКА В КУРОРТА, ПРОТЕСТИРАТ САМО ШЕСТ ЧОВЕКА! ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ЕКАТЕРИНА ИМАЛИ НЕЩО ОБЩО С БАНСКО И ЦЕКО МИНЕВ?
  ЗАЩОТО СЪС ТЕЗИ СИ ДЕЙСТВИЯ НА ПРЪВ ПОГЛЕД СЕ ОБСЛУЖА КУРОРТА БАНСКО И ИНТЕРЕСИТЕ НА ОЛИГАРХИЯТА! 2. КАК МОЖЕ ПРОТЕСТИТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ОТ ЧОВЕК КОЙТО ВЕЧЕ НЕ РАБОТИ В КУРОРТА?
  ВСИЧКО Е ЕДИН ЦИР ВОДЕЩ КЪМ ЦЕКО МИНЕВ. АКО НЕ СМЕ НИЕ ЛОШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ДА ХРАНИМ ДОБРИТЕ … РАБОТНИЦИ, СЕМЕЙСТВАТА НА ПОСЛЕДНИТЕ БУКВАЛНО ЩЕ ОСТАНА БЕЗ ХЛЯБ. АКО НЕ ВИ ПОНАСЯ ДА РАБОТИТЕ ЗА 1000 ЛВ, НАМЕРЕТЕ СИ РАБОТА В НЕМСКИТЕ АЛПИ! НАЛИ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ, ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА, ПРАВОТО НА ИЗБОР! ОСТАНЕТЕ СЪС ЗДРАВЕ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211271899373351&set=a.10200947170501582.1073741827.1235565515&type=3&theater ПРИСНА НИ ОТ ПРОСТОТИИ!

 6. Христо Калчев

  Знаеш ли коя е най голямата простотия? Тази на родителите ти който са пръкнали подобен изрод който освен че е пълен анонимник и коплексар няма елементарни познания по български език.

 7. Ивелина Ковачева

  Скъпи работодатели, излезте си с името, както направихме ние. Това само по себе си говори що за хора сте. А относно заплатите по 1000 лв….ако наистина сте убедени, че давате такива…това лесно може да се докаже в НАП. Оборете ни с факти, не празни приказки.

 8. Васил Парлапански

  На този, пишещ от името на всички работодатели, трябва да му бъде ясно, че този протест е добро, тъй като дава индикации за нещо, което клокочи, но никога няма да кипне. Вместо това, хората, които са недоволни, просто ще си тръгнат, когато намерят по-добра алтернатива. Тогава наистина ще му са наложи да внася работници от Филипините. А дали вносът ще се осъществи, е съвсем отделен въпрос.

 9. Иван Дойчинов

  Добре че не излиза с името си защото толкова неграмотен човек ще стане за резил,трябва да се радва, че социалните медии дават възможност за анонимност иначе голям срам и резил за него не за нас.

Leave a Reply