Самоковци протестираха на площада срещу липсата на морал в управлението на държавата

Около 50 души, сред които и семейства с бебета и малки деца, се събраха на централния площад „Захарий Зограф” в Самоков в мразовитата вечер на 19 ноември, за да протестират срещу липсата на морал в управлението на държавата.
„Липсата на морал у хората, които създават законите, е причината за всички други неща, които правят живота ни труден”, категорична бе инициаторката Румяна Костадинова. Тя изтъкна, че тези закони се прилагат без морал и вследствие на това има нисък стандарт на живот в България и неефективна съдебна система, а хората имат усещането, че живеят в тотална несправедливост.
Тя обобщи и призивите на присъстващите, които по-рано изразиха исканията си на раздадени от организаторите листчета. Стана ясно, че самоковци протестират срещу мафията, високите цени на горивата и данъците, корупцията и ограбването на страната и искат оставката на кабинета на Бойко Борисов.
„Протестираме срещу лошия си живот”, обобщи Румяна Костадинова.
Тя се разграничи от политиката и от всякакви партии и организации и изтъкна, че протестиращите граждани просто искат да живеят достойно в България.
Димитър Георгиев от Костенец, който разбрал случайно за протеста, подчерта, че никой не иска децата му да бъдат далеч от него и призова за единство, по-активни и ефективни действия.
„Поздравявам майките на деца с увреждания за постигнатото от тях. Нека сега Валери Симеонов да дари партийната субсидия на деца с увреждания”, предложи Димитър Слатински.


Бойчо Стамболийски пък заяви, че протестира срещу „свинщините” на местната общинска администрация. „Цели се етническо прочистване на българите от квартал „Възраждане”, а перспективите пред общината, ако се управлява по същия начин, са нулеви”, изрази виждането си Стамболийски.
Соня Китанова изрази възмущението си от всеобщата бедност и заяви, че българите се чувстват безсилни в собствената си държава. Тя призова не за оставка на правителството, а за реформи в системата.
От тези и последвалите изказвания стана ясно, че проблеми има във всяка обществена сфера – здравеопазване, образование, правосъдие и пр.
Присъстващите се обединиха в исканията си за намаляване на депутатите в Народното събрание и на партийните субсидии.
В крайна сметка стана ясно, че всеки има защо и срещу какво да протестира и от какво да се оплаче. „Просто сме отчаяни от безпътицата”, консолидираха становищата си митингуващите.
Инициаторката Румяна Костадинова благодари на дошлите будни граждани и заяви, че активните действия ще продължат и занапред, а повече информация за бъдещите прояви ще бъде публикувана в социалните мрежи.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*