Самоковци се изявиха в Руския център в София

По традиция през ноември в Руския културно-информационен център в София се подрежда изложба с изделия – дело на сръчните ръце на българката.
Тази година изявата бе под мотото “Духовност и съвремие”. Подобно многообразие бе толкова приятно в голямата зала, че човек се чудеше кое по-напред да види. Всяко нещо бе изработено с много любов, фантазия и сръчност; с желание да се докаже, че красотата съществува, независимо от кризата, беднотията и пошлостта в днешно време.
Под вещото ръководство на председателката на клуба “Приятели на гоблена” Росица Бакалова ние – участници и гости, се потопихме с огромно удоволствие в това море от духовност, разтоварихме се в този оазис на съвършенството. Какво ли нямаше – гоблени, тъкани, рисувани кратунки, гъби, стъкла, яйца, коприна, картички, графика с игла /т. нар. техника изонит/, изделия от студен порцелан, покривки с българска бродерия, костюми в национален стил, калоферска и брюкселска дантела…
Много гости уважиха откриването. Прозвучаха ангелските гласове на момчетата от хора при Софийската духовна академия “Св. Иван Рилски”. Народната певица Калинка Згурова пък бе изпратила трима свои възпитаници от школата си за народно пеене.
Представени бяха типични за 7-те фолклорни области народни облекла. Поздрав поднесе ансамбъл “От извора” към софийското читалище “Николай Хайтов” с ръководител Маргарита Чорбаджийска. Голям интерес предизвика иконата “Св. Киприян Чудотворец”. Гобленът е проектиран от Росица Бакалова, а ушит от Гергана Петкова и ще бъде подарен на Руския център.
Цяла седмица майсторките показваха как творят своите картини, покривки, различни предмети. Сред удостоените с грамоти и подаръци от клуб “Приятели на гоблена” и фирма “Коутс” при закриване на изложбата бе и Юлия Захариева от Радуил.
Накрая се изявиха умели кулинарки, оценени от народните певци Любка Рондова и Стоян Борисов.
И в това отношение ние, самоковци, показахме класа – специална награда заслужи радуилският боб в гърне на Димитрина Божилова, първа награда взе зелникът на Малинка Златкова, а на второ място бе класирана красивата питка на Радка Георгиева от Говедарци. За още по-доброто настроение в тези моменти пък се погрижиха самоковските певци Радка Георгиева и Васил Димитров.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*