Самоковци се поклониха пред саможертвата на Ботев

Втори юни – националният ден, на който оказваме всенародна почит към Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, по създала се в последните години традиция бе отбелязан пред паметника на великия поет и войвода в града ни.
Много ученици и граждани изпълниха красивия парк в началото на ул. „Христо Ботев” в Четвърти квартал. Най-масово участваха учениците от Професионалната гимназия по туризъм, от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и възпитаниците на близкото ОДЗ „Зорница”. Гвардейци от ПТГ „Никола Вапцаров” застанаха на почетна стража пред паметника, а фанфарният състав на ОУ „Митр. Авкс. Велешки” изпълни Ботевия марш и събуди спомени за времето, когато всяко училище имаше фанфарна музика.
Приятно впечатление направи и малкият гвардеец Деян Христов от ОДЗ „Самоково”. Малчуганът стоеше пред паметника на стража с пушка и бели ръкавици, неестествено сериозен и отговорен.
Деца от ОДЗ „Зорница” рецитираха стихове за родината и свободата и поднесоха интересна изненада – танц с националния трибагреник.

„Богата е българската ни съкровищница на личности, предци на освободителната епопея и Възраждането. Това е исторически феномен, който ни помага в съхраняването на националното самочувствие и достойнство, помага ни в днешния труден път, приобщава ни към ценностите на Европа… В днешното забързано, агресивно, заредено с недоволство и гняв ежедневие, неизбежно се обръщаме към величието на гения Ботев, за да се убедим, че неговата мечта за свободната, модерна и успяваща България не е утопия. Ние сме тези, които днес сме призвани да реализираме тази мечта”, възкликна в емоционалното си слово кметът Владимир Георгиев.
На паметника бе поднесен венец от името на Общината. Много граждани положиха цветя. Всички присъстващи отдадоха почит на загиналите, когато засвириха сирените в 12 часа.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*