История, Култура, Новини

Самоковци си спомниха за Петър Боев

В Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 12 ноември младият историк Силвио Томов изнесе лекция „Фотографът Петър Боев /1912-2004 г/: свидетел на три епохи”.
Пред десетките посетители оживя образът на един заслужил, но малко известен самоковец, син на офицер, фотограф, писател и журналист. Боев е автор на единствената история на българската фотография в три тома. Активната му обществена дейност продължава повече от половин век.
Петър Константинов Боев е внук на поп Паке и племенник на колоритния самоковец Михал Поппакев – обущарят-журналист, издавал навремето вестник „Тинтири-минтири”.
Показани бяха снимки от личния архив на оперната певица Росица Тренкова, която също е роднина на Боев. Самата Росица Тренкова също се включи във вечерта с разказ за Петър Боев и като цитира негова статия.

Николай Р. Николов предложи да се изготви изложба за Боев и той да се отличи посмъртно с националната наградата за фотографско изкуство на името на Анастас Карастоянов. Предложенията бяха подкрепени от всички присъстващи.
Изказаха се и дългогодишият майстор-фотограф Младен Катранджиев, скулпторът Бойко Джакерски и др. Създаде се задушевна родолюбива атмосфера, за което допринесе и водещата Мирослава Мирчева.
Публикация за Петър Боев от Силвио Томов очаквайте в следващия брой на „Приятел”.

Снимки: Иван Захариев

Leave a Reply