Самоковци си спомниха за творчеството на Асен Христофоров на среща в Сарафската къща

Историческият роман „Ангария” и цялостното творчество на Асен Христофоров /1910-1970/ оживяха на среща в Сарафската къща на 24 януари. За житейския и творческия път на писателя говориха проф. д-р Николай Аретов, гл. редактор на издателство „Кралица Маб” и сп. „Литературна мисъл”, Румен Аврамов, икономист, стопански историк и директор в Центъра за либерални стратегии, и Ромил Атанасов, племенник на Христофоров, който разказа спомени за срещите си със своя чичо. „Можел е да остане къде ли не по света, но се е върнал в България – страната, която обича безпределно”, коментира гостът.
„Ангария” потапя читателите в бурните събития в Самоков от средата на ХІХ в. Съдбите на героите – местни първенци, занаятчии и хайдути – се преплитат с борбата за независима българска църква и трудното отменяне на ангарията” – четем в представянето на книгата, която през 2018 г. е преиздадена от изд. „Кралица Маб”. Авторът на книгата „стъпва” на множество документи, но неуточняването на източника на важна част от тях стана повод за отворено писмо на Александър Кондоферски от Мюнхен, което бе прочетено от литературния критик Христо Христов /писмото публикуваме отделно/.


Обект на разисквания стана и цялостното творчество на Христофоров. Той е особено известен в нашия регион, тъй като е прекарал доста години във вилата /„бърлогата”/ си над Говедарци, където създава редица свързани с нашия край творби – „Самоков”, „Скици из Рила”, „В дебрите на Рила”, „Мацакурци” /второ издание „Вуцидей”/, „Планинари”, „Искровете”, „Трима с магаре из Рила” и пр., в които включва запомнящи се местни образи и случки.
„С много от вас сме си говорили около печките в хижите из Рила за историите на Христофоров и те са ни създавали приятна атмосфера. Смятам, че той е добронамерен и хуманен автор с добро отношение към света, природата и човека”, приветства гостите Десислава Стоянова от името на инициаторите на срещата от портала „Самоков инфо”.
„Произведенията на Христофоров се отличават с колорита и самобитността на Искровете. Това е изключително ценно и интересно, защото разтваря страници от миналото, които ги няма в учебниците. Отразеният през погледа на външен наблюдател темперамент, дух и философия за живота на хората в този край дава колоритност на обикновеното ежедневие”, бе изтъкнато пък в поздравителния адрес на кмета Владимир Георгиев.
Общинският съветник Светлана Атанасова сподели, че оставеното от Христофоров духовно населдство на Самоков и България е вълнуващо и поздрави издателите, че популяризират неговото творчество, което, по думите й, кореспондира с хумаността и стойностите на християнското човеколюбие и респектира с отношение към природата.
Проф. Аретов и Р. Аврамов разказаха за двете лица на Христофоров – писателят и икономистът. Асен Христофоров е известен и като изкусен преводач от английски, а сред емблематичните му трудове в това отношение са „Белия зъб” на Джек Лондон, „Трима души в една лодка” на Джером К. Джером и др. „Литературата е спечелила поне толкова, колкото е загубила икономиката”, заключи анализа си Р. Аврамов.
Накрая присъстващите се разговориха на чаша вино, а желаещите си закупиха някои от творбите на Христофоров, издадени от „Кралица Маб”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*