Култура, Новини

Самоковци сред организаторите и наградените в световен конкурс

Пенка Боянова /вляво от микрофона/ и Иван Иванов бяха щастливи с успеха на своето начинание

По идея на самоковските художници Пенка Боянова и Иван Иванов и с подкрепата на Община Банско и лично на кмета Георги Икономов се състоя световен конкурс за детска рисунка. Новосъздадената асоциация „Малък Зограф” на Боянова и Иванов събра над 8000 рисунки от 43 страни. Домакините в Банско бяха приятно изненадани от големия интерес, проявен от талантливите млади художници.
Жури, съставено от проф. Анна Бояджиева, директор на Националната художествена галерия, проф. Панайот Панайотов от Националната художествена академия, Димитър Грозданов, зам.-председател на Съюза на българските художници, художника Йово Панчев, главен експерт в Министерството на външните работи, и дизайнерката Василка Велинова с много прецизност е пресяло хилядите рисунки и е отбрало около 200, сред които и на самоковски автори.
Отличените картини намериха своя уютен дом в голямата зала „Райко Алексиев” на ул. „Раковска” 125 в София. Още на входа там ни посрещаха момичета, предлагащи картини, картички и каталози за продажба. Зад тях красяха стената две от дърворезбите на Иван Иванов „Адам и Ева” и детско пано с животни.
И от тук нататък очите ни можеха да се наслаждават на истинско богатство от багри и хрумвания. Някои от картините са толкова изящни, че ако не бяха табелките с имената на децата, ще си помислиш, че са рисувани от възрастен художник.
На откриването присъстваха и представители на посолствата на Молдова и Ливан, телевизионни екипи. Пенка Боянова сподели радостта си от творбите на малките художници. Рисувайки, те развиват своето въображение, възпитават се като личности, изграждат самочувствие. През следващата година ще стартира и второто издание на конкурсите на тема „Аз, детето” и на свободна тема. Творбите трябва да се изпращат до 30 юли 2014 г.
„Свидетели сме на прекрасна изложба с толкова много отлични творби. Изключително трудно ни беше като жури да отберем най-добрите. Очаквам тези малки таланти да пораснат, да станат добри художници и техни картини да обогатят фонда на Националната галерия. Браво и на асоциацията”, възкликна при откриването проф. Бояджиева.
Иван Иванов пък обяви, че по 10 картини се даряват на музейния комплекс „Никола Вапцаров” в Банско, на местното помощно училище и на училище „Отец Паисий” в пиринския град. Той благодари на Община Банско и на всички, помогнали за осъществяване на идеята.
Сред отличените са и млади самоковски художници. Радост Туджарска е наградена със златен медал. С медали от сребро и бронз пък се окичиха самоковките Елена Мазганова, Виктория Гончева, Виктория Иванова, Аделина Митева. Присъстващите се насладиха и на китарните изпълнения на 11-годишния Григор Михайлов и 5-годишната Мина от София.

Димитрина Божилова

Рисунка: Радост Туджарска

Leave a Reply