Самоковци участват в документален филм на БНТ за Паисий

Ръководители и културни дейци от града ни участват в подготвяния от Българската национална телевизия документален филм, посветен на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”.
Снимки за филма бяха направени на 13 юни в Самоков. Подобно заснемане е извършено и в други селища, които претендират, че са родно място на Паисий Хилендарски. Клиповете ще предшестват дискусионно студио по Канал 1, което ще бъде излъчено в деня на Паисий – 19 юни.
В подготовка за документалния филм кметът на Самоков Владимир Георгиев посочи, че в града ни са предвидени чествания по случай юбилея. Финансирано е издаването на книга за родоначалника на Българското възраждане. Поставени са и билбордове с образа на Паисий на основните входно-изходни магистрали на града ни.
Интервю за телевизията даде авторът на книгите за родното място на Паисий и за “Самоковския препис” на “История славянобългарска” Иван Ненов, който с аргументи доказва, че родно място на един от най-великите ни сънародници е самоковското село Доспей.
Инж. Христо Ярловски, общественик, общински съветник, екскмет и също изследовател на миналото на Самоков и района, пък разяснява във филма как навремето по политически причини Банско е официално обявено за родно място на Хилендарския монах.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*