Самоковци участваха в международен фестивал в пернишкото Ковачевци

Екипът по проекта “Мрежа за насърчаване на туристическо промотиране на културните и природни ресурси – културен туризъм” по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия от страна на Община Самоков бе на посещение в община Ковачевци, Пернишка област. Ръководител на проекта е зам.-кметът на Община Самоков Радослав Стойчев.
В Ковачевци на 15 и 16 юни се организира фестивал с участието на фолклорни музикални и танцови състави от Община Самоков и Община Димитровград – Сърбия. От наша страна участва танцовата формация при читалището в Широки дол и певческа група към читалището в Драгушиново.
Състоя се и кръгла маса с участието на президента /2001-2011 г./ Георги Първанов. От името на кмета на Самоковска община Владимир Георгиев г-н Стойчев поднесе самоковски възрожденски щампи на г-н Първанов и на кмета на община Ковачевци.
Празникът бе посветен и на 130-годишнината от рождението на Георги Димитров. На паметника на Димитров пред къщата-музей бяха поднесени венци и цветя от Георги Първанов, кмета на Перник Росица Янакиева, депутати от БСП.
Проектът „Мрежа…” се изпълнява от три общини. Водеща е Община Самоков, а партньори: българската Община Ковачевци и сръбската Община Димитровград.
Общата стойност на проекта е 141 322,08 евро. Продължителността на самия проект е 15 месеца. След проучвания партньорите ще изберат забележителностите с потенциал за привличане на туристи и те ще бъдат включени в Наръчник за алтернативен туризъм. Ще бъдат изработени и трансгранични туристически пакети. Тази информация ще бъде достъпна и онлайн. В изпълнение на дейностите по проекта ще бъде проведено и обучение. Своеобразен финал ще представляват междукултурните фестивали с участието на трите общини.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*