Новини, Туризъм

Самоковци участваха в преход по морето, посветиха го на загинали съграждани

Част от самоковската група развява знамето на дружество „Рилски турист” на безлюден плаж по време на прехода

15 души от Самоков се включиха в 16-ия национален пешеходен поход „Черноморски бряг – 2014”, състоял се от 12 до 17 юли. Общо към 160 ентусиасти от Варна, Враца, Кюстендил и др. извървяха 60-те километра от гр. Бяла до първата построена хижа по родното крайбрежие – „Черноморец”.
„Вече четири години съм част от този маршрут. Човек се чувства невероятно, усеща свободата и красотата със сетивата си. Всекидневно откривахме чистата девствена красота на нашата родина. Дори се е случвало да не спим през нощта, а да чакаме вълшебния изгрев над Черно море. Както се казва – опознай родината, за да я обикнеш”, сподели въодушевлението си за читателите на „Приятел” една от редовните участнички в подобни преходи Мария-Дарена Тасева, член на дружество „Рилски турист”.
Именно от дружеството е била едната група самоковски туристи, водена лично от председателката Марияна Илиева. Другата част от нашите екскурзианти са били ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с ръководител преподавателката Диана Карабожилова.
Любителите на природата са преминали през територията на резервата „Лонгоза”, пясъчните дюни на Шкорпиловци, особено популярната напоследък местност Кара дере, пресекли с лодки пълноводната река Камчия, къпали се в морето по време на кратките почивки.
„Ставаме рано, приготвяме си багаж – храна, дрехи и потегляме. Ходим по девствени плажове по крайбрежието, предимно до обяд, за да се избегнат жегите. По пътя правим и кратки почивки, за по една баня в морето. Специален микробус пък се движи по основното шосе и ни очаква на мястото, определено за нощувка, с необходимата екипировка – палатки, шатра, столчета, газово котлонче за готвене… Всеки ден, прекаран под звездите с приятна компания, е истинска наслада”, разказа още г-ца Тасева.
Последният ден от похода участниците тръгнали рано-рано – още в 6 ч. сутринта. „Целта бе да минем още по хлад през един залив, където през деня, когато скалите са нагорещени, излизат много змии”, обясни Дари.
Най-малкият участник в прехода било 6-месечно бебе, а най-възрастният – 84-годишен ветеран…
„Посветихме похода на нашите приятели Светлето и Данко, които загинаха нелепо в катастрофа в Кресненското дефиле точно в първия ден от нашия поход. Беше ни много тежко, тъй като те бяха страхотни хора – добри, мили и отзивчиви. С нас бе и Ангел Джоргов – техен верен другар, който непрекъснато бе в мислите си с близките им. За съжаление, както често се случва, Господ прибра при себе си още млади изключително човечни и стойностни хора”, скръбно сподели младата туристка.
Организатор на похода е било варненското туристическо дружество „Черноморски простори”.

Делян Василев

Leave a Reply