Самоковци участваха в „Снежен рай” и в изкачвания в Родопите

Наши планинари взеха участие в националния ученически туристически събор „Снежен рай“, организиран в края на февруари от самоковското туристическо дружество за планинарство, екология и спорт „Мусала”.
Съвместно с туристическо дружество „Погледец” от Бистрица бе проведен поход под надслов „По стъпките на Чолака“ – от Драгалевския манастир до с. Бистрица, при участието на повече от 200 ученици и възрастни планинари от различни краища на страната. Независимо от падналия сняг и значителното застудяване всички участници преминаха цялото трасе. Походът завърши с награждаване, курбан и много хора.
След кратка почивка ученическите групи се отправиха към хижа „Алеко” на Витоша, където се състояха игри и надпревари. Всички показаха завидни умения, а специално при построяването на снежни фигури – и богато въображение.
Някои училища и туристически дружества взеха за първи път участие в традиционния събор. Подобен събор ще се състои и през пролетта, като негови домакини ще бъдат учениците от Кнежа.
Пак през февруари в изкачването на сръбския връх Трем участва и известният самоковски планинар Добри Фингарски.
Март започна с представително гостуване на годишното общо събрание на Планинарския съюз на Сърбия.
Навръх 3 март пък съвместно с туристи от Етрополе и Бистрица представители на дружество „Мусала” участваха в националните чествания и изкачването на вр. Св. Илия край Ягодина, в Родопите. Състезанията и надпяването повдигнаха още повече настроението на туристите в празничния ден.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*