Други, Новини, Спорт, Шарен свят

Самоковче завоюва първо място на шампионат по карате в Канада

Раян Кехайов с купата на победител

В гр. Лавал /Канада/ бе организиран 18-ят северноамерикански шампионат по карате. 8-годишният Раян Кехайов /чиято майка е самоковка/ в категория жълт колан завоюва първо място.
На състезанието се представиха 380 участници от 20 училища разпределени в категории съобразно възрастта си и цвета на колана. Целодневното събитие включваше почти всичко, свързано с каратето – от демонстрации на майстори по тамишиуари – чупене на бетонни блокове, дъски и бейзболни бухалки, през традиционните кати – динамични медитативни /от медиация/ упражнения, до кумите – схватките в стил полуконтакт и пълен контакт. Почетни гости бяха ветерани от Монреал, шихани и сенсеи /учители/, а също и шихан /главен учител/ Луи Торегроса от Пуерто Рико, който е бил ученик на основателя на тази школа Мас Ояма в Япония.
Преведено от японски киокушинкай означава общество на върховната истина. Основателят на този най-силов и взискателен карате стил – легендарният учител Сосай Мас Ояма, изисквал учениците му да тренират до краен предел и пълно изтощение с цел достигане на съвършенство, необходимо за изграждане на духа на всеки истински състезател.
След смъртта на Ояма най-изявените му ученици създават няколко организации, които продължават делото на големия майстор. Една от тези организации е Световната карате организация (WKO) с президент шихан Кенжи Мидори, 7-и дан, чийто стил с шинкиокушин или истинският киокушин. Световната карате организация е активна в 81 страни и има 80 хил. члена. Председателят на организацията за Северна Америка е шихан Камий Охан, 6-и дан, който е и основател на федерацията FKCO. Федерацията има 700 члена в канадската провинция Квебек и провежда всяка година шампионата по шинкиокушин в Монреал /столицата на провинцията/, на който идват представители от цяла Северна Америка и Карибите.
На тазгодишния шампионат Раян Кехайов се отличи от останалите състезатели с демонстрацията на изключително динамичните си и прецизни движения, съпроводени с много добра концентрация и отлична техника. За него това е трето по ред състезание, в което печели и трета купа. През изминалите две години той завоюва трето и първо място в по-малки регионални състезания.
Запитан как се чувства след като спечели първо място на такова голямо състезание, Раян отговаря: “Много съм доволен. Идваше ми да скачам от радост!…“
Момчето тренира от 6-годишна възраст в „дожо”-то /залата за тренировки, школата/ на шихан Ален Бордело, който е носител на черен колан 5-и дан. Шихан Ален е един от ветераните на този стил в Монреал, с повече от 30 години опит, подплатен с много престижни награди и титли. Любовта си към този вид спорт учителят предава на своите ученици, като ги учи на дисциплина и себеотдаване. Тренировките се водят от самия шихан или от съпругата му сенсей Кристин Жакуки.
Раян посещава школата два пъти седмично, а и всеки ден се упражнява в къщи под зоркото око на баща си. Заниманията с карате освен физическото натоварване, оказват положителен ефект и върху самочувствието и концентрацията.
Момчето започва да тренира на възраст, в която ясно съзнава какво се очаква от него. Минаването в по-горна степен е стриктно регулирано от Световната карате организация и се основава на знания, тренировки, мнение на инструктора и изпит, доказващ, че ученикът е затвърдил наученото. Нормален напредък предполага взимането на два колана или степени на година. Запазвайки доброто си развитие, когато стане на 12 години, Раян би трябвало да вземе черен колан. Това е най-ранната възраст, на която един млад човек може да има подобен ранг.
Привърженици на максимата „Здрав дух в здраво тяло”, родителите на детето държат на добрата физическа подготовка и владеенето на основните спортове. Раян тренира вече втора година три пъти седмично плуване, а през зимните месеци за четвърти сезон прибавя към програмата си тренировките по ски. Спортните си занимания съчетава с курсове по пеене и пиано, а в малкото свободно време обича да играе футбол.
На въпроса кой спорт предпочита, той се замисля и казва: “Обичам много футбола и ските. Каратето също…“ Мечтае си да бъде добър във футбола като Меси и да се пробва на състезания по ски акробатика. Бъдещето си го вижда като конструктор на роботи или като пианист. Изправен пред дилемата какъв ще стане, момчето отговаря риторично: “Защо ми задавате такива трудни въпроси!?…“
Родителите на Раян са изцяло посветени на неговите ангажименти. Натоварването в частното училище бива контрирано с удоволствието, което той получава от музиката и спортовете, превърнали се в неотменима част от детското му всекидневие.

Вера Гигова

Leave a Reply