Новини, Шарен свят

Самоков въстава срещу лошата пътна инфраструктура на 20 май

Недоволни от лошата пътна инфраструктура и по-специално от дълго отлагания ремонт на трасето за Дупница самоковци ще блокират шосето за съседния град на 20 май, събота. Инициаторите обявиха намеренията си в социалните мрежи, където за кратко време срещнаха подкрепата на много съграждани и съмишленици.
„Всеки, който е пътувал за Дупница, е запознат със състоянието на пътя, който е тесен, осеян с дупки, на много места „изяден” отстрани, с липсваща маркировка… Знаем, че има изготвен проект, но ремонтът се отлага вече с години. Искаме Агенция „Пътна инфраструктура” да си свърши работата и да даде зелена светлина за изпълнението на проекта”, коментират инициаторите.
„Наскоро се прибирах от Благоевград, когато в отсечката преди Самоков, за да избегне голяма дупка, лек автомобил навлезе в нашето платно и само бързата реакция на мъжа ми предотврати инцидент”, коментира за „Приятел” инициаторката на протеста Екатерина Василева.
След като се прибира благополучно, тя се свързва с организатора на предишните протести срещу поскъпването на винетките Илиян Чалгънов и двамата решават отново да излязат на пътя, за да изразят мнението си.
„По първоначални планове трябва да се съберем на паркинга на „Т маркет” в 13 ч. на 20 май, събота, и да блокираме дупнишкото шосе час по-късно, като все още не сме се уточнили къде точно ще застанем. Надяваме се да получим разрешение за двучасов митинг”, внесе още яснота Ек. Василева. Тя очаква подкрепата на своите съграждани, защото „не го правим за себе си, а за всички нас, които сме потърпевши от лошите пътища”.
Исканията на протестиращите ще бъдат за цялостно обновяване на пътя, а не за частичен, временен ремонт и изкърпване на дупките. „Ако трябва, ще блокираме в бъдеще и пътя за София, който също е в много лошо състояние”, предупредиха недоволните граждани.
Макар и официално инициативата да тръгна съвсем наскоро, с организаторите са се свързали както издания от двата края на „барикадата” – Самоков и Дупница, така и национални медии. От своя страна пък инициаторите са поканили на протеста на 20 май министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”. Организаторите приканват и всички съпричастни с каузата самоковци да подкрепят исканията им за по-добри и сигурни пътища.

Делян Василев

1 Comment

  1. Браво! Така трябва! В момента по този път е истински АД.Миналата седмица на влизане в с. Клисура минах с 20к в дупка “кладенец” и спрях да видя пораженията по колата. В дъждовете няма как да се видят дупките. Но е важното да се правят градинки и да се перат пари от “градинаря”.

Leave a Reply