Самоков е домакин на международен баскетболен лагер за деца и младежи

Близо 100 деца и младежи от 8 до 18-годишна възраст от Израел, Ливан, Норвегия, Полша и България участват в лятната работилница за таланти на международния баскетболен камп The Jam в Самоков между 30 юли и 11 август.
Младите любители на играта с оранжевата топка имат възможността не само да надградят баскетболните си умения, но и да получат безценни знания за тъй важните за играта физически и хранителни навици. За тази цел те ще се срещнат в „Арена Самоков” и с лектори – професионалисти в своята област. Първият бе самоковецът Станислав Ваклинов, който освен теоретична подготовка, показа на практика на участниците в кампа как да задгърбват, да взимат борбата под коша и да пазят добре в защита. Днес децата получиха ценни съвети и от капитана на „Рилски спортист” Йордан Бозов и неговата съпруга Теодора. Нахъсаните подрастващи ще се срещнат и с един от най-известните мотиватори в България Юли Тонкин, който ще ги амбицира допълнително да следват мечтите си.
„Обучението става изцяло на английски език, което е още един бонус за децата освен срещите им с известни и доказани професионалисти. Младите баскетболисти имат и възможността около тренировките, лекциите и физическата подготовка, да се сприятелят помежду си и да опознаят нови култури. Най-важното е да участват с желание и да се забавляват”, заяви за „Приятел” инициаторът на проявата Кирил Райков.
Бившият състезател изрази съжалението си, че в лагера не участва нито един спортист от Самоков. Самият Райков е бивш баскетболист и настоящ главен треньор на елитен лагер в САЩ, кондиционен наставник на професионални баскетболисти и специалист по спортно хранене. Работата зад океана и в Европа помага на 31-годишния ботевградчанин да комбинира най-успешните практики от двата континента, за да ги предаде по подходящ начин на децата.
Координатор на проекта пък е носителката на Купата на европейските шампиони с „Левски-Спартак” и бивша наставничка в „Рилски спортист” Красимира Банова.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*