Култура, Новини

Самоков за 12-и път чества своя празник

Клубът на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”

Ето го символичния ключ на портата!…

Тържествен парад-шествие потегли от новата възрожденска порта
Председателят на парламента и премиерът изпратиха поздравления
Баскетболистите и борецът Евгени Генчев – отбор и спортист на годината
Дует „Ритон”, оркестър „Канарите” и разкошна заря ознаменуваха финала

Кулминацията на тържествата за празника на Самоков беше на самата дата – 21 август, както е отбелязано в църковния календар – ден на свмчк Симеон Самоковски.
Тържествата започнаха в 18 ч. със символичното отваряне на новопостроената във възрожденски стил западна порта на града ни откъм шосето за Дупница.
Както изтъкна в словото си кметът Владимир Георгиев, това е една връзка с миналото и в същото време – насока за това, какво може да се види в града ни. На портата има надпис „Самоков – град с история”, а на мраморната плоча на зида в съседство са изписани имената на най-забележителните места в Самоков: Историческия музей, Бельова черква „Рождество Богородично”, Митрополитската църква „Успение Богородично”, Девическия манастир „Покров Богородичен”, църквата „Св. Никола”, храм „Въведение Богородично”, Сарафската къща, Байракли джамия и Голямата чешма.
Е, не може там всичко интересно и забележително да се напише, но е достатъчно и това, за да сме горди, че Самоков има богата история, късче от която е и едната от четирите му някогашни порти, възстановена в навечерието на тазгодишния празник.
Участниците в самоковския клуб на любителите на старинно оръжие „Чакър войвода” с черешово топче и с кремъклийки възвестиха доста шумно откриването на портата. Знамето пък пазеха облечени в народни носии момченце и момиченце.
Изпълнения на гайда и на гвардейския духов оркестър предизвикаха въодушевление сред множеството. Тук бяха в красивите си народни носии и фолклорните групи от читалище „Виделина” в Широки дол и от читалище „Отец Паисий” в Доспей.
Въпреки отдалечеността, правеше впечатление присъствието на много граждани, някои от които дошли с децата си и дори с бебета в колички.
Тук бяха и народната представителка Ирена Коцева, заместник-кметовете Васил Сайменов и Радослав Стойчев, общински съветници, духовници от София и Самоков начело с Негово високоблагоговейнство ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската света митрополия.
Под звуците на оркестъра започна парадът-шествие с участието на мажоретния състав с ръководител Теменужка Янкова към читалище-паметник „Отец Паисий”. На няколко пъти по централната улица „Македония” шествието спираше, за да покажат мажоретките още по-добре своите танцови умения, а и за да ги застигне проточилото се множество.
В центъра на града следваше нова приятна изненада – танц около новия, току-що завършен оригинален фонтан на Ларгото /на мястото на стария фонтан между Банка ДСК и бившето кино „Рила”/. От съоръжението, изградено от работници и специалисти на фирма „Бекастрой”, бликна рилска вода и освежи околния въздух за радост на насъбралите се жители и гости на града ни.
Празникът продължи на централния площад „Захарий Зограф”. Тържествено бяха изнесени родният трибагреник, флагът на Самоков и знамето на Европейския съюз. Водосвет отслужи протосингелът на Софийската света митрополия ставрофорен иконом Ангел Ангелов в съслужение със свещеници от столицата и нашия град. Пригласяше женският църковен хор при Девическия манастир.
„Нека повече хора се почувстват част от празника… Нека бъдем щастливи и горди, че сме самоковци… Чудесата стават, когато идват от сърцето, когато се бориш”, възкликна в емоционалното си слово кметът Владимир Георгиев.
Огласени бяха поздравителни адреси по случай празника от председателя на Народното събрание Михаил Миков и от министър-председателя Пламен Орешарски. Съобщено бе, че поздравителни адреси до ръководството и жителите на града са изпратили и председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев, министерствата на икономиката и енергетиката и на финансите, кметовете на 31 общини от страната.
Оповестено бе и решението на Общинския съвет за избирането на мъжкия баскетболен тим на „Рилски спортист” и на бореца Евгени Генчев за отбор и спортист на Самоков за годината.
Баскетболистите /със старши треньор Росен Барчовски, треньор Людмил Хаджисотиров-Удо и капитан Бранко Миркович/ завоюваха бронзовите медали в Балканската лига, Националната баскетболна лига и в надпреварата за Купата на България. Класическият боец Евг. Генчев пък е европейски шампион при кадетите, а на световното първенство в Сърбия буквално предишния ден спечели призовото трето място.
Наградите – купи и чекове съответно за 2000 и 1000 лв. връчи председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева.
Отличията приеха наставникът Барчовски и майката на Евгени – Румяна Желева /заради отсъствието на младия борец от страната поради световния шампионат/.
Изказана бе публична благодарност от името на общинската управа на десетките фирми и хора, станали дарители за организирането на многобройните празнични прояви.
След това хилядите, изпълнили площада, имаха възможност да се насладят на вечните песни, а и на някои нови хитове на популярния дует „Ритон”.
Оркестър „Канарите” и преди него местният танцов състав „Гайтани” подгряха допълнително множеството. Доста хора се хванаха и на хорото, за да изразят радоста си от празника.
Особено вълнуващ момент беше зарята – според мнозина от присъстващите най-хубавата от началото на честванията на Празника на Самоков преди 11 години досега. Преплитаха се разнообразни по вид и цвят фойерверки, посрещани и изпращани с възторжени възгласи от присъстващите.
Сред жителите и гостите на града ни бяха и народни представители, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, почетните граждани на Самоков Борис Стрински, Георги Янакиев, Христофор Пейчев. Този път на трибуната бяха и самоковските общински съветници.
Хилядното множество се весели до късно, като на нескрит интерес се радваха и атрактивните съоръжения за децата и младежите, и всевъзможните щандове.
С тази запомняща се вечер приключиха и едноседмичните тържества по случай тазгодишния Празник на Самоков.

Екип на „Приятел”

Черешово топче

Топчето пукна

Мажоретките поведоха празничния парад-шествие

Много хора участваха в шествието, още повече бяха на площада

Председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева връчи отличията на отбора и спортиста на годината на треньора Росен Барчовски…

… и на майката на бореца Евгени Генчев – Румяна Желева

Владимир Георгиев

Дует „Ритон” обра овациите със стари и нови хитове

„Канарите” въодушевиха присъстващите за общо хоро…

Момент от впечатляващата заря

Щандове в центъра предлагаха всевъзможни изкушения

Leave a Reply