Самоков има нови приятели – художници

„Благодаря на Самоков!”
„Пламъкът сега не пламти, но тлее. Желая на младото поколение да запламти в Самоков!”
„Горда съм, че симпозиумът се провежда в родния ми град!”
„Самоков е неизчерпаем източник на вдъхновение!”
„Влюбена съм в Самоков!”
„Винаги ще се връщам тук!”
Така възкликнаха шестима от общо 11-те участници в Четвъртия международен симпозиум по живопис и скулптура при закриването на авторитетната проява и откриването на изложба с творби, станали реалност по време на творческата седмица в града ни.
Изложбата бе подредена на 3 август в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”. С нея приключи и работата на традиционния форум, започнал в Самоков на 27 юли.
Инициаторката и главен организатор на симпозиума Радостина Доганова изтъкна, че творците са черпили от големите културни традиции на Самоков, за да дарят ценителите с нови твоорби на съвременното изкуство.
Всеки от участниците приветства събралите се и изрази впечатленията си от плодотворните дни, прекарани в края на юли и началото на август в нашия град и района.


Участниците не само са рисували, извайвали скулптури и фотографирали, но са сформирали творчески работилници и със заниманията си са разнообразили живота на възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тим и на обитателите на Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови”. Творците са се запознали с културните и историческите забележителности на Самоков и общината и са претворили в произведения на изобразителното изкуство породените от това свои чувства и мисли. На дело художниците са защитили мотото на тазгодишния симпозиум „Terra culta” /Култивирана земя, богата на културни традиции/.
Въпреки дъждовното лято всички бяха много доволни от престоя си тук, от възможността да творят сред красива природа и при гостоприемни домакини, от шанса да общуват с добри колеги и да се обогатяват духовно.
Р. Доганова благодари сърдечно на всички участници – Деян Янев, Ерина Боянова, Моника Тошева, Румен Панайотов, Станислава Стоянова, Красимира Дренска и Иван Шуманов от България /последните двама и самоковци/, Атанас Колев от Австрия, София Джи-Хаджипапа от Кипър и Андрей Будеску от Румъния.
Признание бе изразено на общинското ръководство, на ръководителите на Центъра за настаняване от семеен тип и на Дома за стари хора Иванка Соколова и Виолетка Павлова, на инж. Петър Георгиев и Светлана Атанасова. Партньорство и подкрепа на творците са оказали Историческият музей, Галерията, читалище „Младост”, фирма „Самел-90”, ресторант „Мадарова къща”, хотел „Арена”.
„В нашия град с големи културни традиции вие творите съвременно изкуство. Благодарение на вас ние виждаме по нов начин неща, които иначе всеки ден са край нас”, бе искрен в приветствието си към творците кметът Владимир Георгиев. Той връчи и цветя на Радостина Доганова, както и сертификати, рекламни материали и сувенири на всички участници в симпозиума. Цветя гостите получиха и от Дома за стари хора. Младежите от Центъра пик ги зарадваха с красива вкусна пита. Даден бе и скромен коктейл.
Сред присъстващите бяха зам.-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, местни творци, обществени и културни деятели. Всички си пожелаха още по-голям успех догодина, живот и здраве, на Петия юбилеен международен симпозиум в нашия град.

Силвия Димитрова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*