Атлетика, Новини, Спорт

Самоков иска „Евро 2016” по крос кънтри

Градът ни ще кандидатства за домакинство на европейското първенство по крос кънтри през 2016 г. Това бе решено на среща между президента на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и кмета на Самоков Владимир Георгиев. От централата на федерацията са изпратили вече до Европейската атлетическа асоциация /ЕАА/ и писмено потвърждение на българската кандидатура. Решението за домакина на Евро 2016 по крос кънтри ще бъде взето от Съвета на ЕАА през 2014 г.

Самоков е първият град, който обявява кандидатурата си да организира шампионата на Стария континент по крос кънтри през 2016 г. Ако спечели, Самоков ще влезе в историята като първия български град – домакин на европейско първенство по крос кънтри.

През 2012 г. домакин на европейския шампионат ще бъде унгарската столица Будапеща, а през 2013 г. надпреварата ще бъде организирана от Белград (Сърбия).

Самоков става и поредният български град, който кандидатства за голям европейски форум в атлетиката. На 8 юни 2013 г. Правец ще бъде домакин на състезания за Европейската купа по бягане на 10 000 м. Боровец пък ще кандидатства за домакинство на европейското първенство по планинско бягане на 6 юли догодина. Решение за домакинството на този шампионат ще бъде взето по време на заседанието на Съвета на ЕАА от 4 до 6 май 2012 г. в София.

Leave a Reply