Новини, Туризъм

Самоков и Боровец се представиха в Букурещ

Община Самоков, Туристическият информационен център, Сдружението на хотелиерите и собствениците в Боровец, хотел “Рила” и фирма „Бороспорт” представиха възможностите за туризъм в града ни и курорта на състоялото се от 17 до 20 ноември туристическо изложение в Румъния.
България се изяви като атрактивна дестинация на 36-ото международно есенно издание на борсата в Букурещ, като в изложбения център „Ромекспо“ в румънската столица страната ни участва с щанд от 80 кв. м, организиран от Министерството на туризма. С оферти и туристически продукти на него присъстваха 13 специализарни фирми и общини.
Българският щанд е предизвикал интерес не само сред румънски, но и сред македонски, молдовски, френски и други посетители. Най-търсените услуги са ваканциите на море, културно-историческите турове, религиозният туризъм, маршрутите до дунавските градове, планинският туризъм и др. Съпътстващите дегустации на българско вино също привлекли много почитатели.
Изложението е сред най-значимите форуми от този род в северната ни съседка. Представили са се общо 226 изложителя от Румъния и от още 16 страни, а посетителите са били над 15 хил. души. Изложението има и пролетно издание, което е още по-популярно и в него България също има традиционно силно участие.
Румъния през м. г. е оглавила класацията по броя на чуждестранните туристи в страната ни с над 986 хил. посещения и ръст от 4 %. През периода януари-септември 2016 г. страната отвъд Дунава също е заела първо място в тази класация с над 872 хил. визити и близо 12 % ръст на туристите. Основно румънците търсят морски и ски туризъм, но също балнео- и СПА услуги, участват и в културни турове, комбинирани с почивка и ваканция.

Leave a Reply