Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

Самоков отново има световен шампион в зимните спортове

Михаил Михайлов от самоковския клуб „Соколец” стана двукратен световен шампион по ски ориентиране за ветерани по време на планетарния форум, състоял се между 21 и 27 януари в района на Чепеларе.
Михайлов триумфира последователно в средната дистанция (42:31 мин.) и спринта (18:11 мин.) при мъжете над 45-годишна възраст, като и в двата случая веднага след него се нареди Андрей Горбачов от Русия. Впоследствие българинът бе близо и до трето златно отличие в дългата дистанция, но с време от 54:49 мин. остана на едва 22 секунди зад новия шампион Иво Петков от клуб „Хемус” (Троян).
Успехите на представителя на „Соколец” бяха постигнати при сериозна конкуренция на състезатели от Русия, Украйна, Словения и България. Така Михайлов се нареди до друго самоковско величие в този спорт – Пепа Милушева, която стана световна шампионка при жените през 1994 година.
Страхотно в Чепеларе се представи и Даниела Жаркова, която спечели три последователни сребърни медала при жените над 45 години. Опитната самоковка се раздаде до край по трасето в Родопите, като трикратна шампионка в нейната категория стана латвийката Любова Павлюкова.
Още един самоковец бе близо до място на почетната стълбичка. Петър Бранков се изяви на много добро ниво при мъжете над 40 години, но имаше малшанса да завърши четвърти и в трите надпревари. Почетната стълбичка също бе идентична в трите старта – германецът Бернд Колшмид стана трикратен световен шампион, също толкова сребърни отличия спечели Дмитрис Андреевс от Латвия, а с три бронзови медала се окичи Николай Начев („Узана” – Габрово).
По същото време в Чепеларе се проведе и европейското първенство за мъже и жени. Там националът Боян Софин „свери часовника си” с най-големите имена на Стария континент, като завърши в златната среда в спринта и в средната дистанция, а заедно с Калина Недялкова стана 22-и в миксираната спринтова щафета. Отлично Боян се изяви в отборната щафета при мъжете, където даде най-добро време от родния отбор, в който си партнираше със Станимир Беломъжев и Николай Димитров, и помогна на тима да заеме 12-ата позиция. Шампиони станаха представителите на Русия, следвани от съставите на Норвегия и Швеция.
Именно със Станимир Беломъжев пък бяха свързани и най-щастливите мигове за почитателите на ски ориентирането в България. 33-годишният троянец стана сребърен медалист в дългата дистанция, където бе изпреварен единствено от норвежеца Йорген Баклид.

Leave a Reply