Новини, Шарен свят

Самоков отново се „прочу” с лоши пътища

Лошото състояние на входно-изходните пътни артерии към и от община Самоков отново стана обект на медийно внимание от национална телевизия. От bTV излъчиха репортаж в края на януари за компрометираните мантинели на софийския път, които, оказа се, не са ремонтирани и/или подменяни повече от 10 години. „Автомобилният поток по това време на годината е изключително натоварен, тъй като води и към един от най-посещаваните курорти у нас – Боровец. В същото време мантинелите помнят десетки катастрофи, на много места са се свлекли, а отдолу дебнат опасни пропасти”, се изтъква в излъчения материал. „Обезопасителните съоръжения всъщност само изглеждат обезопасителни, а шофьорите могат само да се надяват да не изпробват лично здравината на мантинелите”, коментират от медията.
Инж. Михаил Рашков, директор „Пътно поддържане” в Агенция „Пътна инфраструктура”, потвърди, че нужда от спешен ремонт наистина има. Той каза, че наскоро АПИ е пуснала обявление за ремонт на 450 метра от мантинелите на пътя, който се очаква да струва около 50 хил. лв.
От агенцията посочиха, че щетите по мантинелите трябва да бъдат възстановени за сметка на застрахователите на автомобилите – участници в катастрофите. Нерядко обаче след удара шофьорите просто продължават, без да се замислят, че обезопасителните съоръжения вече не пазят никого. Застрахователите пък оспорват сумите, които трябва да заплатят. Така през миналата година АПИ е платила 5 млн. лв. за ремонт на мантинели, а от застрахователните компании са получени едва 800 хил. лв.
Друг проблем е кражбата на мантинели, вероятно предавани за вторични суровини.
Така излиза, че потърпевши на първо място са пътниците, чиято безопасност на места е поставена под въпрос, както и като цяло всички български данъкоплатци, от чиито данъци се плаща за ремонти, които трябва да бъдат поети от застрахователните фирми.

Leave a Reply