Самоков помни борбата за Свободата – почете героите с уникално факелно шествие! /СНИМКИ + ВИДЕО/

Никой и нищо не може да изтрие паметта на самоковци и тяхната признателност към участниците в героичните събития в края на 19 век, довели до свободата на българите! Този факт бе доказан и днес с оригинално факелно шествие от новия паметник на Константин Фотинов /чиято лява ръка бе окичена с мартеници/, през централната улица “Цар Борис III” и площад “Захарий Зограф” до читалище-паметник “Отец Паисий”. Впоследствие салонът на читалището се оказа тесен за всички желаещи да присъстват на празничния концерт в чест на Освобождението.
Точно в 18 ч. черешовото топче, чийто фитил бе запален от кмета Владимир Георгиев, пукна и даде начало на своеобразния Парад на признателността. Най-отпред, редом с градоначалника, бяха членовете на клуба на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”, следвани от мажоретния състав с ръководител Теменужка Янкова към читалище-паметник “Отец Паисий”, маршируващи младежи с ликовете на заслужили личности от нашата история, облечени в гвардейски униформи и носещи факли в ръцете си ученици… Много граждани, включително и невръстни дечица с техни родители, баби и дядовци, също се включиха в шествието, а случайните минувачи се спираха, ръкопляскаха и приветстваха развълнувано участниците.
Историческа опора на шествието освен придаващите автентичен вид павета по улицата, бе музиката на фанфарния оркестър с ръководител Даниела Георгиева към ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”.
Пред величавото здание на читалището поклонниците оставиха запалените си факли и отдадоха отново почит на предците си. Мнозина се възползваха и от възможността да се снимат с облечените в народни носии членове на “Чакър войвода” край самия паметник на един от най-видните местни борци срещу османското иго.
“Мила Родино” прозвуча тържествено в началото на паметния концерт на фона на огромен трикольор на сцената. Актьорът Юлиян Балахуров изпълни стихотворение за България, “Здраствуйте, братушки”, а впоследствие в паметта на присъстващите се запечата като че завинаги и пламенният и разтърсващ рецитал на “Опълченците на Шипка”.
Наелектризиращият глас на малкия ангел Диана Чаушева трогна до сълзи зрителите с нежното и прочувствено изпълнение на страхотната песен на Кичка Бодурова “Обичам те, майко Българийо”.
Музикалните поздрави за присъстващите продължиха с песните на вокално трио “Самоков”, емблематичната песен “От векове за векове”, изпълнена от Надя Миткова. Впечатляващо се включиха вокално-инструменталната група “Лунни лъчи” и представителният хор към читалището “Рилска песен”. Горещата кръв и част от традиционния фолклор на българите се вселиха на сцената чрез хората на участниците в танцовия ансамбъл “Самоков” с ръководител Борислав Искрев. Родолюбив дух лъхаше и от изпълненията на участниците в балет “Фраппе” с ръководител Ралица Стоянова към читалището, които вплетоха в едно емоция и признателност, боравейки внимателно и с уважение с големи родни знамена.
“България започва от майчината ласка, от прага на родния дом, от първия урок по история, от дъгата, извила седем полукръга пред очите ни, от буквите, с които изписваме нейното име. Живеем в приказката хилядолетна на своя народ. И нека роденият последен помни – България започва с всеки от нас, с нашия живот, с нашата усмивка” – така прекрасната водеща Ралица Стоянова приключи запомнящия се концерт.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1618310924865517

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*