Култура, Новини

Самоков празнува с рок титаните от Б.Т.Р., красива заря и голямо хоро допълниха празника

Осем млади самоковски таланти бяха едни от най-важните лица при 17-ото честване на празника на града ни, станало вечерта във вторник, на самия 21 август, на централния площад „Захарий Зограф”.
Общински стипендии от по 100 лв. за предстоящата учебна година ще получават Анастасия Вукова, Богомил Дончев, Диана Чаушева, Илия Кичев и Радост Туджарска, заели първи места в национални и международни изяви. Стипендии от Общината по 500 лв. през учебната 2018-2019 година ще получават пък младите дарования в зимните спортове Дани Чолаков и Марио Матиканов.
Повече за успехите на младите стипендианти „Приятел” писа в миналия си брой / бр. 33 от 17 август т. г./.
Премия от 500 лв. заслужи и Светослав Иванов, победител в националната ученическа олимпиада по немски.
Удостоверенията на младите таланти връчиха кметът Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева.
В словото си Георгиев отбеляза, че в близо 8-вековната си история Самоков е бил винаги крепител на българския дух. „Сигурен съм, че заедно ще се справим с всички трудности и ще постигнем по-добро бъдеще”, възкликна кметът. Той поздрави сърдечно и всички самоковци, които живеят, учат и работят в страната и чужбина.
Прочетен бе и поздравителен адрес от президента Румен Радев.
„Самоков е едно от най-хубавите и най-романтичните места не само в България, но и на Балканите”, категоричен бе в приветствието си зам.-министърът на туризма Любен Кънчев. Той оцени Самоковския край като подходящо място за целогодишен туризъм и прочете и приветствие от министъра на туризма Николина Ангелкова.
Зам.-министърът на икономиката и наш съгражданин Лъчезар Борисов пък оповести, че в близките месеци тук ще стартира „голям инфраструктурен проект”. Борисов обеща подкрепа от икономическото министерство за развитието на Самоков. „Гордейте се, че сте самоковци, че сте носители на културата, на историята, на предприемачеството на България”, обърна се емоционално зам.-министърът към хилядите на площада.
Съобщено бе, че приветствени послания за празника са получени и от председателя на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателя на Сметната палата Цветан Цветков, от ръководители на други национални и регионални институции, от кметове на общини и управи на фирми.


Тържеството бе открито преди това с тържествен водосвет, отслужен от Белоградчишкия епискот Поликарп, викарий на софийския митрополит и български патриарх, в съслужение със самоковски духовници. Епископ Поликарп приветства множеството от името на Негово светейшество патриарх Неофит и нарече покровителя на Самоков св. свещеномъченик Симеон Самоковски велик светител на светата родна православна църква. „Да обичаме Бога и Родината така, както ги обичаше св. Симеон Самоковски Чудотворец, за да бъдем и ние пример за бъдните поколения”, призова епископ Поликарп в словото си след водосвета.
Под звуците на гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част и под бурните ръкопляскания на присъстващите бяха тържествено издигнати на пилоните пред сградата на Общината знамето на Самоков, флагът на Европейския съюз и родният трикольор.
Сред хората на трибуната, където бе поставен и голям портрет на св. свщмчк Симеон Самоковски, бяха и народните представители Валентин Милушев, Иван Ченчев, Лало Кирилов и Радослав Стойчев, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, кметът на Костенец Радостин Радев, общински съветници, почетният гражданин на Самоков Борис Стрински и др.
След официалната част, водеща на която бе Ралица Стоянова, до късно продължи празничният концерт с участието на рок титаните от група БТР, на Здравко Мандаджиев с впечатляващо танцово шоу и оркестър. Разкошна заря освети потъмнелия небосклон и предизвика възхищението на всички на площада, а и на мнозина други, които наблюдаваха фойерверките от своите домове или от други места в града ни.

Тодор Попов

Снимка: Пламен Лобутов

Leave a Reply