Самоков, Сапарева баня и Долна баня ще се рекламират заедно в страната и чужбина

Радка Георгиева и Стефан Карапанчев

Три съседни общини от Софийска и Кюстендилска област – Самоков, Долна баня и Сапарева баня, ще рекламират заедно своя значим туристически продукт. Това ще стане чрез изпълнение на одобрения вече проект под надслов “Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация – Самоков, Сапарева баня, Долна баня”.
Проектът е по оперативна програма “Регионално развитие – 2007-2013” и възлиза на 404 367 лв. Ще се осъществява в продължение на две години. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.
На пресконференция в Самоков на 30 януари за същността и целите на разработката говори зам.-кметът на общината Радослав Стойчев. Община Самоков е водещ партньор по проекта.
Г-н Стойчев благодари на партньорите от Сапарева баня и Долна баня и на екипа, подготвил проекта. Специфичните цели са свързани с популяризирането на природното, културното и историческото наследство в региона, както и с намаляване на сезонността и целогодишно предлагане на легловата база.
В работата ще се разчита на специалистите от общинските администрации, на представителите на туристическия бизнес, а също на културни деятели, творци, майстори на художествени занаяти, музейни и научни работници и др.
Стойчев изрази увереност, че дейността ще приключи успешно в интерес на развитието на местните общности и на цялото население. Сътрудничеството между трите общини от две съседни области може да се превърне в пример за регионално взаимодействие.
От името на екипа по проекта Стефан Карапанчев изтъкна, че се предвижда да се създаде регионална маркетингова стратегия, като се разработят и туристически маршрути. Важна задача е изработването и на рекламни и информационни материали – брошури, дипляни, видео, СD и др. Ще бъде организирана и туристическа обиколка за представяне на региона.
Проектът ще постави началото на своеобразна регионална туристическа борса под формата на еко-етно-фестивал с мото „Познаваме ли Рила?”.
Големите туристически обекти на трите общини ще бъдат представени през март на прочутата Берлинска борса – едно от най-големите туристически изложения в Европа и света с над 11 хил. изложители от около 190 страни и региони и към 170 хил. посетители.
Трите общини ще бъдат представени и на известните международни туристически изложения в Лондон и Букурещ, както и на предстоящото в средата на февруари софийско изложение. По-късно проектът ще гостува и на борсите в Русе и Велико Търново.
Специалистите от екипа към проекта ще се срещнат с ръководства и експерти от водещи туристически агенции и туроператори не само от нашата страна, а и от чужбина. Те ще бъдат поканени да се запознаят на място с възможностите за летен и зимен туризъм в региона.
Г-н Карапанчев напомни, че освен прекрасните дадености на Рила, и трите района имат на своите територии минерални извори и бани. Комплексът „Белчин Гардън” в Белчин бани е обявен за спа хотел № 1 на България за 2012 г. Модерна база за туризъм и отдих предлагат и комплексите в Сапарева баня и Долна баня.
Планира се в края на проекта да бъде анализирана и цялата извършена маркетингова и рекламна дейност. Целта е да се подпомогне по-нататъшната работа за популяризиране на туристическите дестинации в региона.
„Сигурен съм, че след две години, при приключването на проекта, в трите общини ще има много повече туристи, отколкото сега”, обобщи Карапанчев.
Радка Георгиева, зам.-кмет на Сапарева баня, отбеляза, че трите района имат идентични природни ресурси и това е предпоставка за успешно съвместно развитие на всички видове планински туризъм. Тя изрази убеденост, че и краят на проекта, както сега – началото, ще бъде също добър.
„Благодаря на колегите от Самоков, които са водещ партньор, благодаря и на колегите от Сапарева баня. Сигурен съм, че изпълнението на проекта ще доведе до засилване на посещенията в региона не само на българи, но и на туристи от чужбина”, заяви Ангел Христов, координатор на проекта в Долна баня.
Всеобщо бе становището, че изпълнението на този проект ще даде тласък за развитието и на местния бизнес.
В пресконференцията участва и зам.-кметът на община Самоков Васил Сайменов.

Тодор Попов

Ангел Христов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*