Самоков се преклони пред паметта на патриарх Неофит

По повод кончината на българския патриарх и митрополит Софийски Неофит в Митрополитската църква в града ни на 14 март бе отслужена заупокойна панихида. Както е известно, Негово светейшество си отиде от този свят на 13 март след продължително боледуване.
Панихидата бе отслужена от ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, в съслужение с местни свещеници.
„Той беше крепител на православната ни вяра. С дълбока скръб се разделяме с един истински духовник, благороден човек и достоен българин. Учеше ни на сплотеност и на живот във вяра и благочестие“, заяви кметът на Самоков Ангел Джоргов.
„Ще остане в съзнанието ми като изключително мъдър, благ и справедлив човек, изпълнен с любов, благодат и смирение“, каза общинският съветник и екскмет Владимир Георгиев.
Спомен сподели и дипломатът Жоржета Пехливанова, наша съгражданка: „Гостувах една вечер със съпруга ми актьорът Венелин Пехливанов на игуменката Гаврила в Метоха и тя ни покани на църковно вечерно пеене в църквата с участието на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният“ и на русенския митрополит – владиката Неофит, който беше пристигнал от Русе заедно с ангелогласните. Ангелогласните – двата хора – женският хор на метоха на майка Херувима и мъжете – Кукузели с владика Неофит, така пяха впечатляващо в църковния храм, че той се оказа тесен… В надпяването по молба на владиката Неофит се включи и Венелин със стихове на Димчо Дебелянов (който е живял в Самоков) и с „Борба“ на Ботев. Впечатляващата вечернина остана в паметта ми завинаги! Бог да прости патриарх Неофит!“
Негово светейшество бе гост на Самоков и за юбилейния 15-и празник на града ни през 2017 г. Две години преди това пък – на 1 октомври 2015 г., патриарх Неофит отслужи архиерейска света литургия в Девическия манастир в Самоков по случай храмовия празник и разговаря тогава със столетничката монахиня Херувима.
На 14 март във всички храмове в страната православните християни отправиха молитви за упокоението на душата на забележителния духовник.

Можете да харесате