Новини, Туризъм, Шарен свят

Самоков се рекламира с филм на борсите в Берлин и Букурещ

На изложението в Берлин

Специален рекламен филм за забележителностите на нашия регион със субтитри на пет езика е бил прожектиран на туристическите борси в Берлин и Букурещ през този месец. В тези борси Самоков е участвал заедно със съседните общини Сапарева баня и Долна баня, стана ясно от изложението на пресконференция на 19 март в града ни на Любослава Ярловска, ръководителка на проекта „Подкрепа за развитие на регионален маркетинг на туристическа дестинация Самоков – Долна баня – Сапарева баня”. Именно в изпълнение на този проект е станало и нашето участие.
Филмът бе прожектиран и на самата пресконференция, на която сред присъстващите бяха кметът Владимир Георгиев и заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.

Иванка Вукова, Любослава Ярловска и Веска Тодорова

По думите на г-жа Ярловска филмът представя много добре културно-историческите забележителности и възможностите за туризъм в региона и е бил посрещнат с интерес от посетителите.
Ярловска изтъкна, че борсата в Берлин, състояла се за 48-и пореден път, е най-голямата от този род в света. Тази година сред изложителите са били 188 страни. България, която е взела участие за 47-и път в това традиционно изложение, е и първата страна от Източна Европа, дебютирала на тази борса още през 60-те години на миналия век.
Сега щандът на страната ни е бил от 423 кв. м и е имал съвсем модерен облик. В изложението са се представили общо 49 наши общини, от които 15 по проекти. През цялото време дърворезбар от Софийска област е демонстрирал уменията си, правена е дегустация на български вина от професионални сомелиери.
На откриването на изложението е бил и зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Той е представил възможностите на българския туризъм – не само зимен и летен, а и през всички четири сезона – еко и планински, балнео, спа, вело, културно-исторически и пр. Изводът е, че доходите от туризъм растат. Голям стимул за посетителите са богатото историческо наследство, изследванията на тракийската цивилизация и обстоятелството, че българското министерство на културата е съорганизатор с Лувъра за представяне на културното наследство. Освен всичко друго се предлагат и нови туристически атракции и почивки.
На борсата в Букурещ българският щанд е бил от 200 кв. м с 33 участника, повечето от които са представяли общински проекти. Л. Ярловска сподели, че в северната ни съседка проявяват особен интерес към религиозно-поклонническия туризъм.
Проф. Николай Овчаров е представил някои маршрути в България. 428 км е дълъг поклонническият маршрут „Светият път”, който започва от Велико Търново, за да стигне до София, Дупница и Благоевград, като се представя и литийно шествие с мощите на св. Иван Рилски; в програмата е включен и новият комплекс Цари мали град в района на нашата община.
„Мислех си, че ще впечатлим посетителите с природата, с красотите на България, а всъщност всички се впечатлиха от историята, от историческите паметници. Затова е важно да възстановяваме паметници, събития”, отбеляза Ярловска.
„Смятам, че държавата трябва по-активно да инвестира средства за реклама на туризма, който може и трябва да има по-голям дял в икономиката на страната”, заключи г-жа Ярловска.
В изпълнение на проекта на Самоков и другите две съседни общини предстои участие и в три туристически борси в страната – във Велико Търново, Русе и София.
Спечеленият проект на трите общини е по Оперативна програма „Регионално развитие” и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от бюджета на страната ни.

Евгения Попова

Leave a Reply