Новини, Шарен свят

Самоков се стяга за нов протест срещу лошата пътна инфраструктура в общината

Снимка: архив

Инициативен комитет организира протест срещу невралгичното състояние на много от пътищата на територията на община Самоков на 9 септември, неделя. Организаторите, начело с Илиян Чалгънов и Рени Мутафчийска, обявиха намеренията си във фейсбук, където за броени часове те бяха подкрепени от стотици свои съграждани. Намеренията са участниците в поредната акция, касаеща лошата пътна инфраструктура в района, да се съберат в 13 ч. на паркинга пред зала „Самоков”, откъдето колоната с автомобили да се отправи към дупнишкото шосе и, евентуално, да го затвори.
Именно този път и неговото плачевно състояние е една от основните причини за митинга. Както е известно, през май м. г. десетки шофьори излязоха на протест и на практика блокираха трасето, движейки се с минимална скорост. Няколко дни по-късно на среща с представители на Инициативния комитет в София председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов обеща ремонта на шосето да започне най-късно до септември 2018 г. Това обаче така и няма изгледи да стане, а съответните процедури биват обжалвани и отлагани във времето. Въпреки че има изготвен технически проект за ремонт на пътя за Дупница, чрез използването на документални хватки се отлага неговото прилагане на практика и дебелите папки отлежават в чиновническите стаи на „Пътна инфраструктура” вече доста години…
Самоковци са изгубили търпението си отдавна и с предстоящия протест сякаш искат бързи и конкретни отговори – кога най-после ще се поднови и разшири износеното шосе, по което преминава огромен трафик, включително и на тежкотоварни превозни средства, от Югозападна към Южна България. Чрез прохода Дервена и последващи пътни артерии се свързват вече магистрала „Струма” и магистрала „Тракия”. За да се стигне до „Тракия” обаче трябва да се премине или по пътя за Ихтиман, или през Боровец, като и двете шосета са също в много лошо състояние.
Това важи с пълна сила за ихтиманския път, където редовно стават тежки инциденти – един човек загина през 2017-а, а съвсем наскоро – в понеделник, при поредната катастрофа пострадаха и три деца.
Трагично е състоянието и на отсечката от Боровец до Радуил, където на няколко места асфалтовата настилка е буквално „изядена” и движението се осъществява в една лента. Знае се, че в района често падат и мъгли, които допълнително затрудняват движението…
Да не отваряме дума за също толкова натоварения път за София, който далеч не е в най-доброто си състояние, а на много места липсват и предпазните мантинели…
Единствената светлина в тунела бе основният ремонт на шосето от града ни до най-стария курорт на Балканите, който бе извършен по-рано през годината. Това обаче съвсем не е достатъчно, ако държавата желае нейните жители да се придвижват по-безопасно и спокойно в страната.
По-долу публикуваме и обръщението на инициаторите на протеста към жителите на общината във фейсбук:
„Скъпи съграждани, само преди два дни станахме свидетели на ужасна трагедия в Искърското дефиле /на нов път/, при която загинаха 17 души. Разбира се, ще обвинят водача за трагедията, но всички знаем, че пътищата ни, дори и ремонтирани, не са безопасни. Всички изходни артерии на града са в лошо, а някои дори в плачевно състояние. Примери са пътищата Самоков – Дупница и Боровец – Радуил. Пътят за София също не е това, което трябва да бъде. Наслушахме се как ни чакало добро бъдеще, но идват избори и ние въобще не сме приоритет за тези господа с големите заплати и постове. Време е отново да напомним, че не сме се примирили и не сме забравили. Време е да излеем гнева си за неспазените обещания и да отстояваме позицията си докрай. ВРЕМЕ Е ДА ЗАТВАРЯМЕ ПЪТИЩА, ЗА ДА НИ ЧУЯТ!”
Организаторите споделят, че повече подробности за предстоящата акция желаещите могат да научат от основаната за целта група във фейсбук.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.