Самоков става център на офроуда в България, 15 наши екипажа в 3-ия кръг на траялния шампионат

Димитър Дренски

Силни емоции и висок адреналин за любителите на екстремния автомобилен спорт обещава третия кръг от траялния шампионат на България, който ще се състои от 13 до 15 юли край мотополигон „Ридо” в Самоков.
Очакванията са близо 50 екипажа да се включат в атрактивната надпревара, а около една трета от тях да бъдат представители на нашия град. Те ще се състезават в три официални категории – за стандартни джипове с диаметър на гумите до 85 см, за модифицирани автомобили с гуми до 90 см и клас „прототип” за самоделни джипове.
Димитър Дренски, председател на самоковския офроуд клуб, поясни, че ще има и отворен клас, в който ще могат да се включат всички любители на офроуда.
„Участниците трябва да са подготвени за много тежко състезание, защото вече втори месец не спира да вали дъжд и трасето крие доста големи препятствия и предизвикателства за тях. Очаквам да има много кал и емоции, но точно такива зрелища иска да вижда публиката”, заяви Д. Дренски.
Във връзка с безопасността на зрителите, които ще могат да присъстват напълно безплатно, той препоръча хората да стоят малко по-встрани от трасето и да слушат професионалните съдии и охраната на състезанието.
„Организацията на местна почва става абсолютно и само на доброволни начала, като за целта разчитаме много на съдействието на Общината и на нашите спонсори. Очакваме на терен да дойде и екип на „Хоби ТВ”, който да заснеме състезанието и след това да го излъчи в националния ефир”, добави Дренски. Той подчерта, че самоковския клуб е един от първите в страната – създаден е през 2009 г. и в него членуват 12 души, които редовно участват в кръговете от националните траялни и трофи шампионати.
Редовно от 2009-а насам тук се организират и състезания, на които домакини са били още Рельово и Говедарци. Последните успехи на наши съграждани пък са дело на екипажите Иван Калпачки с навигатор Светослав Ушагелов и на самия Дренски с навигатор Емил Постолов, които завършиха съответно на второ и трето място в първенството на Велинград в края на март.
„Момчетата се готвят усърдно и за домашната надпревара, като най-вероятно повечето ще участват в отворения клас. Ние сме един от най-многолюдните клубове и, разбира се, се надяваме на нови успехи”, заключи Димитър Дренски.
Бивакът на състезателите ще е разположен на мотополигон „Ридо”, а официалното откриване е днес, 13 юли, от 20 ч. на централния площад „Захарий Зограф”. Самите отсечки ще бъдат отворени за състезателите от 10 и 14.30 ч. в събота, както и от 10 ч. в неделя. Награждаването на победителите пък ще бъде от 16 ч. в същия ден.
Националният траялен шампионат се състои от пет кръга. В историята вече са два от тях – в плевенското село Лазарово и Русе, а след Самоков виртуозите зад волана ще изпробват късмета си в Павликени и Севлиево.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*