Култура, Новини

Самоков стана дом на дървопластиката за втори път

В своеобразна галерия на открито се превърна дворът на Доспевската къща в последната седмица. Той бе огласен от звука на моторни резачки и длета, които обаче не извършваха нещо нередно, а напротив – създаваха красота за окото. От 13 до 20 септември тук се състоя Вторият национален младежки пленер „Пластични изкуства – дървопластика”, организиран от фондация „Малък Зограф” с почетен президент Пенка Боянова, ръководител на школата за изобразително изкуство „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий”.
Сега дворът на възстановената възрожденска къща е украсен от шест големи и интересни пластики, които бяха показани официално в понеделник, на 19 септември, при закриването на пленера. Те са дело на младите творци Боян Султанов /Трявна/, Калоян Георгиев /Силистра/, Петко Недялков /Трявна/, Светлин Демирев /Стара Загора/, на техния творчески ръководител Боян Боянов и на самоковския майстор Крум Велев.
Въпреки крехката си възраст – между 24 и 27 години, талантливите скулптори имат богата визитка зад гърба си и успяха да затвърдят впечатленията на организаторите, че са направили точен подбор с оригиналните си хрумвания и сръчната им изработка за иначе съвсем кратък срок. Тук може да бъдат видени „Самоковска есен”, „Прегръдка”, „Бухал” и др. Временно композициите ще останат в двора на Доспевската къща, докато се намери евентуално по-подходящо място за експонирането им.
„Народ без духовност няма бъдеще. Въпреки че Самоков е заобиколен от гори, този вид изкуство е сравнително непознат за самоковци, но Общината е отворена към подкрепата на подобни изяви”, изтъкна при закриването на пленера зам.-кметът Сия Шехтанова. Тя връчи подаръци на младите творци, пожела им бъдещи успехи и заяви, че винаги са добре дошли в града ни. Гостите получиха и грамоти за доброто си представяне от Пенка Боянова.
Сред творците на заключителната среща бяха Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината, управителят на „Малък Зограф” Иван Иванов, художникът Нейко Нейков, културни и обществени деятели. Даден бе и коктейл.

Leave a Reply