Новини

Самоков стана „Най-четящ град” в България, а Габриела Чалъкова – най-четящото дете

Снимка: SkySport Samokov/Facebook

Общинският ни център спечели за трети пореден път кампанията за насърчаване на детското четене “Забавното четене”. Наградата ще бъде връчена на гл. библиотекар на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” Албена Ихтиманска. За най-четящо дете е обявено също самоковче – четвъртокласничката от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Габриела Чалъкова.
Самоков е избран за най-четящ град въз основа на най-много прочетени книги за 2017 г. в съотношение към регистрираните в електронния дневник на сайта Az-deteto.bg и броя на децата в самото населено място.
Инициатор на благородното начинание е самият сайт Аz-deteto.bg, който е част от Investor Media Group. Втората позиция след Самоков са си поделили областните градове Видин и Русе.
Най-четена книга за поредна година е „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол, следвана от „Грозното патенце“ на Андерсен и „Soy Luna: началото на лятото“ на Пако Хименес. На предни места в класацията са и „Пипи дългото чорапче“, „101 далматинци“, „Патиланско царство“, „Ането“, „Бай Ганьо“. Надпреварата за най-четено стихотворение пък е спечелена от Вазовото „Аз съм българче“.
„Забавното четене“ е преминало под мотото „Чети между редовете“, като целта е била да се ангажира вниманието на децата към скритите послания в книгите, към четенето с разбиране. Стремежът е учениците да изградят критично мислене още от ранна възраст. Кампанията е получила през годината подкрепа от известни лица – Михаела Филева, Ивайло Захариев, Силвия Лулчева, Милена Фучеджиева и др.
Investor Media Group обединява телевизия, радио, бизнесканал, над 15 онлайн медии и сайтове, списания. Кампанията се провежда със съдействието на Столичната библиотека и фирма „Селект Асет Менъджмънт“.

Leave a Reply