Самоков с програма за 300-годишнината от рождението на Паисий

През настоящата 2022 г. се навършват три века от рождението през 1722 г. на родоначалника на Българското възраждане Паисий Хилендарски. Както е известно, много сведения сочат, че великият българин е роден не на друго място, а именно в Самоковско, в крайградското село Доспей.
По този повод местната управа и обществеността подемат инициативи за честване на забележителния юбилей, който съвпада и с 260-годишнината от написването на “История славянобългарска”.
Началото бе сложено с лекция на доц. д-р Константин Рангочев от БАН, секретар на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, на 24 февруари, по време традиционното 38-о международно туристическо изложение в София /”Интер експо център”/ под надслов “Ваканция и СПА Експо” и мото “Да се върнем към нормалното!”. Лекцията бе на тема “Самоков – родното място на свети Паисий Хилендарски”.
Тезата бе категорично подкрепена и от краеведа Иван Ненов, дългогодишен краевед и автор на книги за родното място на прочутия хилендарец, както и от кмета на Самоков Владимир Георгиев. По този въпрос междувременно по Радио София направи изявление зам.-кметът на Самоковска община Люба Кленова.
Община Самоков участва по традиция в туристическото изложение със свой щанд, разположен на едно от централните места. Рекламират се разнообразните възможности за почивка и приключения в Боровец и изобщо в нашия район през всички четири сезона на годината.
На родното място на Отец Паисий ще бъде посветен и научният симпозиум „Цар Шишманови дни“, който ще бъде организиран по традиция през есента на тази година от асоциация „Онгъл”. Предстои да бъдат уредени и тематични изложби. Малките художници пък, които ще участват в конкурса за националната награда “Захарий Зограф”, ще трябва да предоставят творби, посветени на Паисий и неговото дело. Замисля се и организирането на научна конференция, посветена на преп. Паисий Хилендарски и на неговото родно място.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*