Култура, Новини, Снимки, Шарен свят

„Самоков танцува” навръх Деня на детето /СНИМКИ/

Първи денс фест „Самоков танцува” се състоя на централния площад „Захарий Зограф” навръх 1 юни – Международния ден на детето. Близо 200 деца и младежи от 12 групи се изявиха пред погледите на свои родители и роднини, приятели и познати, жители и гости на Самоков, окупирали свободните пространства около площада и най-вече сенчестите места под зелените корони на дърветата в слънчевия и топъл ден.
Водещата Катрин Митева – съорганизатор на проявата със своето танцово студио „Кати”, заедно с Община Самоков, запозна присъстващите с историята на този ден, чието първо честване е през далечната 1925 г., когато в Швейцария се провежда Световна конференция за благосъстоянието на децата.
Най-малките граждани на Самоков бяха топло поздравени и от кмета Владимир Георгиев.
Празникът на танците бе открит от формация Fire steps /„Огнени стъпки”/ с ръководители Боряна Спасова и Константин Ахтаподов от ОУ „Христо Максимов”. Отлично се представиха и формация „Самодивчета” с ръководители Димитрина Василева и Ралица Струмина, и зумба групата на г-жа Струмина към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Сцената посрещна и много още жизнерадостни, гъвкави и талантлива деца от НУ „Станислав Доспевски” – формация „Амор” с рък. Петя Митева, групата за модерни танци с рък. Ани Величкова и „Бунтарите” с рък. Десислава Иванова. Приятно впечатление остави и мажоретният състав с рък. Иванка Ласкина от НУ „Д-р Петър Берон”. Силни родолюбиви мотиви вплете в честването детската формация на фолклорния танцов ансамбъл „Самоков” с рък. Борислав Искрев. Градусът на настроението отново бе повдигнат от участниците в зумба групата на Яна Василева, а с акробатични номера под оригинален бийтбокс акомпанимент изпъкнаха брейкърите от група Golden boys /„Златните момчета”/ с рък. Латинка Щъркелова към Младежкия дом.
Финала сложиха групите на „Кати”, участниците в които за пореден път демонстрираха своя усет и умения в танците.
Накрая Катрин Митева показа забавни изпълнения, които бяха подети и от самите зрители. Празникът завърши с хоро и с надежди за едно прекрасно лято, стаени в пуснатите на воля и реещи се свободно в небето шарени балони.
Традиционно много малчугани бяха сред присъстващите, а находчиви търговци, разпънали десетки сергии, предлагаха за всеки вкус по нещо.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1715987988431143

Leave a Reply