Самоков чества пред ДНА 73 години от Победата над фашизма и Деня на Европа

73-ата годишнина от Деня на Победата и Денят на Европа бяха чествани на самия 9 май. Пред паметната стела на фасадата на Военния клуб /ДНА/, на която са записани имената на загиналите във Втората световна война воини от Самоков и района, се събраха много граждани и млади хора.
Навсякъде звучеше поздравът: „Честит празник!” Изпълнението на оркестъра с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” повиши още повече настроението на всички присъстващи. В словата на зам.-кмета Васил Сайменов и на председателя на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о. з. полк. Алексей Петков бяха очертани жестокостите на войната и мястото на Девети май в световната история като победа над фашизма и осигурена възможност за обединение на европейските народи.
Възторжено бяха посрещнати чудесните изпълнения на руски песни, емблематични за Отечествената война, на малките певици братовчедките Маргарита и Марина Бочеви. С умиление бяха проследени от всички и оригиналните танци по военни маршове на ученички от НУ „Станислав Доспевски”, пременени в рокли и с шапки с цветовете на руското знаме.
На паметната стела бяха поднесени венци от името на Общината и на самоковското запасно воинство. Много граждани положиха цветя. По традиция на почетна стража застанаха младежи от ПТГ „Никола Вапцаров” със своите красиви гвардейски униформи.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*