История, Култура, Новини, Снимки

Самоков чества 140 г. от Освобождението с факелно шествие и великолепен концерт /ВИДЕО + СНИМКИ/

140-годишнината от освобождението на България от турско иго бе ознаменувана на 3 март в Самоков с факелно шествие от Девическия манастир „Покров на пресвета Богородица” до читалище-паметник „Отец Паисий”, където се състоя празничен концерт-спектакъл.
Стотици самоковци се стекоха пред манастира – пазител на православната християнска вяра, откъдето пред орелефа на невероятния Апостол започна факелното шествие. Патриотични песни озвучаваха своеобразния парад на свободата, а още преди началото присъстващите бяха окичени с ленти в бяло, зелено и червено от Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината.
Колоната бе поведена от мъже в народни носии в ръце със Самарското знаме, родния трибагреник и герба на Самоков. Няколко души бяха възседнали расови коне. Плътно зад тях вървяха мъже с пушки и три черешови топчета. Главни действащи лица в този авангард бяха представители на клуба на любителите на исторически оръжия „Чакър войвода” и на конна база „Буч”.
Следваха мажоретки с националния трибагреник в ръце и младежи, които носеха портретите на националните ни герои. Част от участниците в шествието бяха със знамена и традиционни за страната ни облекла.
Сред маршируващите по старата павирана главна улица бяха народният представител Радослав Стойчев, кметът Владимир Георгиев, архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев, учители и ученици, културни дейци, жители и гости на града ни. Голяма част от тях носеха запалени факли – символ на пламъка на народната свобода. Малки деца със знаменца в ръка трогнаха участниците.
Начело с фанфарен оркестър с ръководител Даниела Георгиева от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” шествието премина през Ларгото в центъра, за да спре в долния край на площад „Захарий Зограф”. Там проехтяха три залпа от топчетата. Пушечни гърмежи също огласиха пространството и повдигнаха още повече настроението.
Участниците в шествието прекрачиха с гордо вдигната глава прага на читалището, където последва неповторим концерт. Главната роля в него бе отредена на гост-изпълнителите от голямото петричко село Първомай – ансамбъл „Гайтан” и мъжката фолклорна група „Огражденска четворка”.
Певците и танцьорите представиха впечатляващ спектакъл под надслов „За да я има България”. Изпълнителите се превъплътиха в актьори, които представиха емблематични моменти от историята българска, от борбата за освобождение, от невероятната по своя драматизъм и величавост постъпка на Кочо Честеменски в храма в Перущица.
После сцената се насити с прекрасни багри, звуци, чудни ритми. Продължилият час и половина спектакъл на гостите буквално омагьоса с родолюбиви песни, хора, пластично сценично поведение, видеокартини и великолепни допълнителни ефекти публиката, която, възхитена, отвърна със съпричастие, с бурни аплодисменти и спонтанни възгласи „Браво!”. Все пак рядко може да се види такава сплав от младост, жизнерадост, красота, синхрон, оставящи ярки родолюбиви внушения у зрителите.
Преди това пък вокалното трио „Дилижанс” /Димчо Тосков, Надя Миткова и Ваня Делибашева/ изпълни възрожденски песни. Популярните самоковски певци изненадаха събралите се и с една от любимите песни на Левски.
Преди концерта кметът Владимир Георгиев сърдечно приветства препълнения салон и изрази признание на руските воини и българските опълченци, както и на румънци, сърби и хора от други народности, също дали своя дан за българската свобода. Георгиев призова младото поколение да се възпитава в почит към героите и да пази техните завети и извоюваната с толкова много жертви свобода.
Под звуците на „Мила Родино” тържествено бе издигнат националният трикольор. Величествено прозвуча „На многая лета”.
В съзвучие с всичко останало Ралица Стоянова се изяви отлично в ролята на водеща.

Делян Василев
Тодор Попов

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2010742378955701

Leave a Reply