Самоков чества 74-годишнината от края на Втората световна война

Тържество по повод 74-годишнината от края на Втората световна война – най-кървавата и жестока война в историята, се състоя навръх 9 май – Денят на победата над хитлерофашизма, край паметните стели с имената на загиналите воини от Самоковския край на фасадата на Военния клуб /ДНА/.
Пременени в гвардейски униформи и с трибагреници в ръце ученици, включително и момичета, от ПТГ „Никола Вапцаров”, застанаха на пост до изписаните 99 имена на родни герои.
Тържеството бе открито с Ботев марш, изпълнен от фанфарния оркестър с ръководител Даниела Георгиева към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Пред събралото се множество се изявиха и малчугани с трибагреници в ръце с ръководител Радостина Симонова от ДГ „Детелина”, а Натали Николова от читалище „Младост” изпълни „Песен за България”.

„Според държавните архиви мобилизацията на българската армия показва, че към 1 октомври 1944 г. общата численост на армията ни достига около 445 000 души. Близо 30 000 от тях не са се завърнали по домовете си, а ранени и загубили здравето и младостта си са над 20 000 воини”, каза в словото си кметът Владимир Георгиев. Той изтъкна, че колкото по-далеч от нас остават ужасните години на Втората световна война, толкова по-дълбоко трябва да се замисляме за великия подвиг на военното поколение, за онези, които на плещите си изнасят пожара на войната.
Водещата Ралица Стоянова подчерта, че на паметните стели са изписани имената на воините от Самоков и селата в общината, включително и от останалите впоследствие под водите на язовир „Искър” села Шишманово, Калково и Горни Пасарел, които заедно с Долни Пасарел и Плана са влизали в територията на тогавашната голяма Самоковска околия.

„Нашата армия допринася за освобождаването на Сърбия, Унгария и Австрия, показвайки чудеса от храброст и доблест”, напомни о. з.  полк. Алексей Петков, председател на общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.
Архиерейският наместник иконом Михаил Колев напомни, че живеем в дните на всепобедната Христова радост от възкресението на нашия спасител и Господ. „И за една такава победа ни е събрал историческият повод. Победа, която не трябва да се пречупва през никаква друга призма освен през историческата, общочовешката, истински моралната и духовно-ценностната”, заяви отец Михаил, като добави, че каквото и да постигне най-добрата война, то не може да се сравни с онова, което би могло да се постигне и при най-лошия мир.

„Обявен и за Ден на Европа, той идва да ни подсети за онази културна, хуманна, почиваща върху своите християнски исторически корени Европа, която трябва да гледа в една по-добра посока – посоката на единението, а не на разделението; посоката на взаимоуважението, а не на противопоставянето”, завърши иконом Колев.
Присъстващите паднаха на колене и почетоха с минута мълчание паметта на знайните и незнайни герои от Втората световна война. Венци пред паметните стели бяха поднесети от името на Община Самоков и на местната организация на запасните воини, а много граждани отрупаха с цветя имената на своите деди в знак на признателност, че благодарение на техния подвиг вече над 70 години мирът трайно се е настанил в нашата родина.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*