История, Новини

Самоков ще участва в проявите за 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война

Във връзка със спасяването на българските евреи от хитлеристките концлагери през Втората световна война е изграден инициативен комитет, в който участва и кметът на Самоков Владимир Георгиев. Председател на комитета е премиерът, а негови заместници са министрите на културата и на външните работи. В комитета участват и представители на Българската православна църква, на еврейски организации, кметове на общини и др.
По повод националната програма със събития и инициативи, които ще се проведат през 2023 г., най-значимото самоковско предложение е Синагогата в града ни да се възстанови като се превърне в културен център. Така ще се оформи единен ансамбъл със съседната Сарафска къща, който ще свидетелства за голямата роля на еврейската общност в обществения и културния живот на Самоков в миналото. Известно е, че през първата половина на миналия век в Самоков са живели около 1000 евреи.
Част от другите самоковски предложения са свързани с увековечаване на паметта на видния писател от Босна и Херцеговина Исак Самоковлия, чиято фамилия е кръвно свързана с нашия град. По този повод ще бъде организирана изложба и ще се изготви документален филм.
Община Самоков, респективно Историческият музей,  ще участва и с десетки експонати в изложба, която ще бъде организирана от Държавния културен институт към Министерство на външните работи.

Leave a Reply