Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Самочувствие от първите

Първите белчинци в столицата София! Необикновено явление…
Напускане на родното село с голям риск и несигурност. Разделяш се с работа, жилище, роднини, приятели… Но и с мизерния, примитивен живот с незавидни битови условия – паянтова къщурка с огнище, ежедневието с пръстен под, тоалетна на двора, бунар за миене на съдове и водопой на добитък. Чешма при църквата, училището. Такава е обстановката…
След подялба на имота умни и инициативни млади мъже мислят за по-добро бъдеще. Най-напред Йордан Пенев Узунов, делил ниви и ливади от голяма задруга, получава парчета /панделки/, едно впрегнато добиче /вол, крава, биволица/, две-три овце. Впрочем и Богдан Павлов Узунов е на същото положение. Братовчедите решават да идат в София. По преки пътеки и пътища, пешком, се озовават в големия град. Свенливо питат непознати хора за работа. Чакат търпеливо пред учреждения, за да получат отрицателен отговор.
Йордан е бекярин и не се отчайва. Разговорлив, находчив и сръчен млад човек, той е приет за метач-чистач в Българската народна банка. Изявил се с похвално трудолюбие и пословична честност, е назначен за броец на пари – длъжност, която изпълнява до пенсионирането си.
За съселяните си е добър пример. Създал семейство, живеещо в София. Синовете му Стефан и Димитър, получили добро образование, стават стопански ръководители.
По онова време /началото на 20 в./ Петър Стоянов Пешов започва в София като хлебарски работник. После фурната му на ул. „Позитано” снабдява и най-капризните столичани с хляб.
При Петър чиракува и става майстор Станко Спасов Кьосев. Ученолюбив младеж, Станко завършва задочно българска филология в Софийския университет. И той създава семейство. Синовете му растат в друга среда, с по-големи възможности.
Ангел Янков, хубавец, отличникът на училището, завършва право. Софийски адвокат е, работи известно време и в Германия.
Дишо Янков е оперен певец.
Обикновен чиновник, със завидни усилия, Димитър Пенев Копаранов завършва задочно българска филология. По-късно става директор на средно училище в столичния квартал “Надежда”.
Като добър ръководител–специалист Стоян Илиев Караджинов пък управлява ДАП – клон 2 с успех.

Спирката в Белчин

Сред тези белчинци – столичани за самочувствие най-ярко изпъква и радва своите земляци Симеон Пешов – инженер-строител, ръководител на „Главболгарстрой”. Негово и на стотици други специалисти дело е новата голяма зала “Арена армеец” в София. Построеното от фирмата в Русия е с високо качество. Възстановяването на средновековната църква „Св. Петка” в Белчин, уличката към нея и строящото се туристическо селище също будят родолюбиви чувства.
А Йорданка Фандъкова /дъщеря на Елена и Асен Попови/ е за кратко министър на просветата. Сега е втори мандат кмет на София. Много и значими са успехите й. И при строежа на метрото /в центъра са открити останки от древна Сердика/. И в благоустрояването – при водоснабдяването, канализацията и асфалтирането на улици, отварянето на нови детски градини.
Впечатление прави обновяването на Южния парк – красив кът доставя удоволствие на млади и стари с уюта си. Приятно е край красивата водна площ, окръжена със зелен пояс и бял бордюр, цветя във фигури и в кашпи. Алеи, асфалтови и паважни, се вият около водното огледало. Бели столове и удобни пейки разнообразяват пейзажа и правят мястото още по-удобно за почивка и наслада. Добре поддържани са и другите паркове. Макар че далеч не само за това се грижи добрият кмет…

Борис Узунов

Leave a Reply