Новини, Статии, коментари, Читателски

Сам, но с воля и дух!…

Колко важно е децата да се учат от своите родители на труд! Трудовите навици се надграждат в следващите години на подрастващите, за да се формира една трудолюбива личност, която сама да може да решава много от проблемите си в живота.
Моите родители /лека им пръст/ са ме научили на мъжки и женски труд, за да мога сега, когато съм сама, да се справям някак си с всички мои проблеми, без да чакам чужда помощ.
…Спомням си от детството, че имахме два вола – Панчо и Пешето /от прекрасната порода сиво искърско говедо, къде ли изчезна тя…/ – братя, които впрягахме с баща ми и вършехме всякаква работа с тях. Панчо беше по-големият, а Пешето едва на година трябваше да влачи ярема. Но при по-трудни ситуации на Панчо слагахме „преглабица” – със синджир се връзваше ярема му, за да може да поеме по-голяма част от тежестта на товара.
Та този Панчо, понякога дори на колене, изкачваше височините, не допускаше каруцата да се върне по надолнището. Представям си колко му е било трудно, но успяваше…
Тези уроци, и то от животни, за преодоляване на препятствия, са ми останали за цял живот.
Ако всеки родител учи децата си на честен и ползотворен труд още от малки, смятам, че крадците и изобщо престъпниците ще бъдат много по-малко.
Човек трябва да изпитва удовлетворение и гордост, когато сам е свършил трудна и отговорна работа. А така и тялото, и духът на човека укрепват и може следващият ден той да дочака с готовност новите изпитания, които ще му поднесе животът.

Райна Бакрачева

Leave a Reply