Новини, Шарен свят

“Саръгьол” е на държавата, ако плати на Сакскобургготски подобренията

Дворецът “Саръгьол” е собственост на държавата, но тя ще може да го владее само след като плати на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок по 6630 лв. за необходимите и полезни разноски, които са направили за имота. Това постанови тричленен състав на Върховния касационен съд с председател Камелия Маринова и членове Веселка Марева и Владимир Йорданов, информира “Правен свят”.
“Саръгьол” е второто „царско” дело, което стига до последната инстанция. През 2012 г., както е известно, Върховният касационен съд постанови, че дворецът “Кричим” е държавна собственост. Все още окончателно не са приключили делата за дворците “Ситняково”, “Царска Бистрица” и “Врана”, както и за над 16 хил. дка гори в Рила.
С решението си съдът приравнява бившия премиер и сестра му на добросъвестни владелци /владеят вещта на правно основание, което е годно да ги направи собственици, без да знаят, че този, който им го дава, не е собственик, или че предписаната от закона форма е опорочена/ на имота от момента, в който той им е предаден от софийския областен управител през 2002 г. /Олимпи Кътев/, но не ги признава за такива.
Според съдебния състав /с изключение на съдия Вл. Йорданов/ е допустимо български монарси да придобиват имоти по давност. Заради различни закони, въвеждали мораториум върху придобиването на държавни имоти по давност обаче наследодателят на Симеон и Мария-Луиза цар Борис III не е владял “Саръгьол” необходимите 20 години.
Според Върховния съд лицата, на които държавата е предала недвижим имот като техен собствен /включително чрез реституция/, не ѝ дължат обезщетение за неоснователно ползване на имота по Закона за собствеността, щом към момента на предаване на владението не са знаели за липсата на основание за това.

Leave a Reply