Култура, Новини

Сборник с песни на Борис Стрински

В навечерието на най-светлия български празник излезе от печат „Рилски камбани” – петият поред сборник с песни на Борис Стрински. В книгата са включени общо 47 песни по текстове на различни автори и с мелодии, композирани от дългогодишния диригент на хора на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист”.
В предговора Димитър Гочев, зам.-председател на БТС и председател на Сдружението на туристическите хорове, определя „Бате Боре” като старейшина на планинарското хорово пеене в страната. „Предложените песни са с неподправена мелодичност, която грабва слушателя и която му говори със звуците на планината и с шепота на гората”, отбелязва Д. Гочев.
Сборникът е издаден със съдействието на Община Самоков, БТС и дружество „Рилски турист”.
Борис Стрински е роден през 1929 г. в Долна баня, но от 1943 г. живее в Самоков. Завършил е Полувисш учителски институт в София. Дълги години е бил преподавател в техникума /сега техническа гимназия/ „Никола Вапцаров” в Самоков. От 1969 г. е диригент на самоковския хор на ветераните-туристи. Създател е на детския туристически хор „Рилчета”.
„Филип Аврамов и Борис Стрински жалонираха пътя на туристическата песен в България”, споделя още в новия сборник бившият председател на Българския туристически съюз проф. Иван Лалов.

Leave a Reply