Новини, Шарен свят

Сборният пункт за благотворителното събиране на пластмасови капачки е ОУ „Христо Максимов”

Местните доброволци от националната кампанията „Капачки за бъдеще” продължават дейността си с нов сборен пункт – ОУ „Христо Максимов”. Всеки желаещ да подкрепи благородната кауза може да отнесе в делничните дни /между 9 и 16 ч./ в училището колкото се може повече пластмасови капачки. Впоследствие събраните капачки биват рециклирани и с получените пари организаторите на кампанията на национално ниво закупуват кувьози и ги даряват предимно на по-малките общински болници, много от които изпитват остра нужда от подобна или друга медицинска техника.
Освен това своеобразното колекциониране на капачки намалява по естествен път замърсяването в България. Организаторите споделят, че само с първите си две инициативи на родната природа са спестени над 30 тона /!/ пластмасови отпадъци. „От една страна това може да не е много на фона на всички боклуци, но от друга страна е безкрайно повече от нула”, коментират инициаторите на националната кампания Мартина Йорданова и Лазар Радков. Успоредно с това се възпитава и култура за разделното събиране на отпадъци и рециклиране у българите.
„Ако всеки прави добро в рамките на своите възможности, тогава възможностите на доброто ще станат безгранични”, изтъкна пък Ели Георгиева – ръководителка на кампанията в Самоков.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.