Други, Новини, Спорт

Световна шампионка тренира във водите на язовир „Искър”

Изключително престижен лагер по уейкбординг на яз. „Искър” организира през тази седмица специализираната компания Snow and wake България с шеф Матю Пигдън. Фирмата, която е базирана в Драгушиново, бе поканила за едноседмичен камп световната шампионка от 2015 г. от Лини, Китай – Шарлът Браянт. Англичанката дори празнува в България четвъртвековния си юбилей на 10 август.
В кариерата си Шарлът Браянт има много отличия от национални, европейски и световни надпревари, а сега е тук, само на няколко километра от Самоков, за да запознае възможно най-много хора със спецификата на един от най-бързо развиващите се водни спортове в света – уейкбордингът. Той представлява комбинация между водни ски, сноуборд и сърф, като състезателите и любителите не само следват дирята на лодката или влека, ами изпълняват и акробатични номера, трикове и фигури с помощта на вълните или на специални приспособления.
Шарлът и представителят на фирмата-организатор Петър Кирилов споделиха, че условията на язовира са прекрасни, като изтъкнаха, че „дори и да духа силен вятър, винаги може да се намери спокойно място”. Още един плюс е, че в язовира няма много лодки, а от друга страна този изкуствен водоем е и достатъчно голям и позволява ползотворни тренировки, без да се губят време и усилия в постоянно маневриране.
От Snow and Wake опитват от няколко години да създадат специализирани крайречни паркови съоръжения в района, за да предоставят по-достъпни условия за уейкбординг. Целта е новият вид спорт да стане по-популярен за децата, младежите и като цяло за жителите и гостите на общината чрез тези съоръжения.

Делян Василев

Leave a Reply