Световна шампионка ще стартира за Европейската купа в Боровец

Петра Влъхова е най-голямото име, което ще се пусне по писта „Попангелов” /бивша „Ястребец-2”/ по време на двата старта от календара на ФИС /Международната ски федерация/ за Европейската купа в Боровец в края на следващата седмица, коментира директорът на състезанията Виктор Гичев.
Словачката стана световна шампионка в слалома за девойки на първенството в Ясна, Словения, през 2014 г. В средата на декември пък 20-годишната състезателка спечели и първата си победа за Световната купа – в слалома в шведския зимен център Оре.
Още няколко състезателки от световния топ 20 ще се спуснат по пистите в Боровец и Пампорово. Родопският курорт ще приеме първите два слалома на 9 и 10 февруари, а участничките в белия керван ще се преместят 200 км на северозапад, в най-стария български зимен курорт, два дни по-късно – на 12 и 13 февруари /петък и събота/, когато ще се проведат и стартовете в гигантския слалом. Така България за първи път в историята ще бъде домакин на четири старта при дамите от Европейската купа по ски – алпийски дисциплини в рамките на един сезон.
„Това е категорична оценка от Световната федерация за това как провеждаме своите домакинства. С оглед на участничките има всички предпоставки за силни състезания. Българското правителство винаги е подкрепяло ски спорта и федерацията, с която работим много добре. За организирането на състезанията сме отделили общо 1,4 млн. лв. – по 700 хил. лева за двата ни курорта”, заяви министърът на спорта Красен Кралев.
България ще бъде представена от Мария Киркова, Вера Асенова, Михаела Кехайова, Даниела Елинова и Ролита Стоименова, която ще участва само в слаломите в Пампорово.
“Класиране в топ 40 ще бъде успех за нашите спортистки. Очакванията ни са по-големи само за Мария, която е най-опитната сред тях. Другите състезателки са млади и главната цел ще бъде да завършат”, коментира вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев. Заявки за участие в стартовете са подали около 70 алпийки от Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Русия, Италия, Швеция, Япония, Полша, Аржентина, Андора, Холандия, Великобритания и България.
Четирите ски състезания ще бъдат излъчени пряко по Българската национална телевизия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*