Култура, Новини

Световно признание за младите музиканти Ивайло Василев и Диана Чаушева

Младите творци със самоковски корени Диана Чаушева и Ивайло Василев спечелиха световно признание за своята музикална дарба и трудолюбието си. Дуетът участва със сонатина за цигулка /Диана/ и пиано /Ивайло/ във второто издание на международното състезание за най-добро изпълнение на творби на големия чешки композитор Антонин Леополд Дворжак. Базираното в Лондон авторитетно жури от осем специалисти класира българите на второ място в раздела за групи, където Диана и Ивайло бяха най-малките участници.
Пред родните изпълнители се нареди американското трио „Апалачите” /цигулка, виолончело и пиано/, а третата награда също отпътува за САЩ и квартетът „Лео” /две цигулки, виола и виолончело/. Участниците в двата американски състава са част от Питстбъргския младежки симфоничен оркестър – един от най-старите и престижни младежки оркестри в Щатите.
Музикалната надпревара бе посветена на 177-годишнината от рождението на Дворжак, а победителите бяха обявени навръх неговата рождена дата 8 септември.
Неотдавна Чаушева и Василев зарадваха и самоковската публика с концерт в Ритуалната зала. Тогава те сътвориха своеобразен празник на класическата музика, а сред репертоара им имаше и творби на Дворжак. Двамата са лауреати на национални и международни прояви, имат куп отличия и награди от музикални конкурси по света. В понеделник, 17 септември, Диана и Ивайло ще прекрачат за поредна година прага на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, където ще бъдат петокласници в класовете на Благородна Танева и Емилия Канева.
Диана Чаушева е първородното дете на музикантите Вели и Величка Чаушеви и внучка на учителката по музика и ръководителка на вокални групи Даниела Георгиева и съпруга й Георги Георгиев, отишъл си без време от този свят, също учител и изявен музикант.
Корените на Ивайло Василев пък са от най-голямото село в общината – Говедарци, откъдето е неговата майка Ралица. Тя завършва средното си образование в ПГ „Константин Фотинов” в Самоков, след което отива в София. И сега обаче сем. Василеви не пропускат да си дойдат на село всяко лято.

Делян Василев

Leave a Reply