Култура, Новини

Светулка в мрака

Зоя Станкова и Стоянка Фъркова

Може да е само една светулка в мрака, но тя е надеждата в тъмната нощ. Може би затова и младата авторка от Сопот Стоянка Фъркова е избрала това красиво име за заглавие на книгата си „Светулка за двама”, представена на 24 април в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Авторката е родена в Карлово, но живее в Сопот. Детска учителка е. Но е и актриса в театралния състав към местното читалище „Иван Вазов”. Става така, че миналата година, по време на театралния фестивал в Самоков, тя е наградена за главната женска роля в пиесата „Животът – това са две жени” на Стефан Цанев. Сега Фъркова гостува отново на самоковци за дебюта на книгата си за този вечен любовен триъгълник.
Младата авторка Зоя Станкова, получила първа книгата в Самоков, интригуващо представи творбата на Стоянка: „Книгата излезе преди коледните празници. Написана е увлекателно, на достъпен език. Привлича с интересен сюжет – вечната любов с драми, усмивки, неприятности. Героите – Василий, Георги и Светла, създават един любовен триъгълник, който завъртва затрогващата история за Светулката и нейните двама мъже…”
Колегата-актьор, придружаващ авторката – Атанас Маринов, и Зоя Станкова прочетоха вълнуващи откъси от книгата, описващи трудната раздяла на двамата влюбени.
Самата Стоянка Фъркова сподели: „Писах романа четири години. Трудно „движех” сюжета. Държах всичко да бъде много добре. Романът прилича на „пачуърк” /б. а. когато едно до друго се пришиват отделни разноцветни парчета, за да се получи нещо цялостно…/. Трябваше доста неща да си изяснявам. Понеже в книгата има и стихотворения, от които само едно е мое, мисля, че по-трудно се пише поезия. По-лесна за мен е прозата. Главният герой Василий е руснак и всеобщ любимец. Аз съм страстен русофил и много обичам руския език и песни. Писането е като лъжата – колкото повече лъжеш, трябва и повече да мислиш… Но в един момент „лъжата” трябва да спре, историята да стигне крайната точка.”
Стоянка и Атанас подготвят и нова пиеса – „Обикновеният човек” от Бранислав Нушич, с която сигурно ще участват в тазгодишния театрален фестивал в Самоков. А ние всички, които бяхме в залата, почувствахме силата на малката светулка – докато тя свети, любовта ще съществува…
Гл. библиотекар Албена Ихтиманска пък обяви, че с представянето на новия роман завършва и традиционният априлски „Маратон на четенето”. Цял месец библиотеката е била център на малки и големи читатели и на тяхната любов към книгата.

Димитрина Божилова

Leave a Reply